Foto: Wikipedia / European People's Party

Na obeležavanju Dana sećanja na žrtve fojbi – Italijane koji su tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata pobijeni i bačeni u istarske kraške jame, u nedelju, Tajani je rekao da su oni koji poriču fojbe i egzodus Italijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije saučesnici toga što se dogodilo.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“, rekao je Tajani na kraju obraćanja na ceremoniji na kojoj je učestvovao i italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Kako su preneli mediji u Sloveniji i Hrvatskoj, Tajani je u Bazovici rekao i da je tu „stradalo na hiljade nedužnih žrtava koje su pobili samo zato što su bili Italijani“. On je žrtve označio kao „žrtve rata i mržnje prema Italijanima“ rekavši da su ih „ubili vojnici sa crvenom petokrakom na kapi samo zato što nisu bacili italijanske zastave“.

Salvini je u nedelju na Tviteru objavio da je u Bazovicu došao da oda počast „hiljadama sunarodnika koje su komunisti mučili i pobili i neretko žive bacali u provalije“.

„Koja je bila njihova krivica“ upitao je Salvini i dodao: „To što su bili Italijani, a ko to poriče dva puta ubija. Mi to ne zaboravljamo“.

Premijer Slovenije Marjan Šarec naveo ja Tviteru da je Tajanijeva izjava „istorijski revizionizan bez presedana“.

Reagujući na zbivanja u Bazovici Šarec je na Tviteru napisao da je fašizam bio činjenica i da je „imao za cilj uništenje slovenačkog naroda“, prenela je agencija STA.

Šarec je ocenio da je u pitanju bila i želja da se iskrivi i falsifikuje istorija Slovenije. „Nažalost to čine i ugledini političari, štaviše zvaničnici EU“, dodao je.

Izjave Tajanija i Salvinija u Bazovici osudili su kao „širenje fašizma“  i predsednik slovenačkog parlamenta Dejan Židan i predsednik skupštinskog odbora za spoljnu politiku Matjaž Nemec.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je izjave Tajanija ocenila kao „neverovatne“ i osudila revizionizam koji dolazi od nekoga ko sebe smatra „istinskim evropskim čelnikom“.

Ona je zabrintost zbog korišćenja jezika revizionizma izrazila i u pismu koje je uputila Tajaniju.

Evroposlanik Ivo Vajgl naveo je da „izjave Tajanija i Salvinija predstavljaju besraman izazov istini i poptuno okretanje leđa načelu pomirenja i dobrosusedstva na kojima se temelji postnacistička i postfašistička Evropa“.

Slovenačka stranka Levica je saopštila da Tajanijeva i Salvinijeva izjava predstavljaju „opasno falsifikovanje istorije i relativizaciju događaja iz vremena 20-ogodišnje valdavine fašista koja je žestoko i krvavo obeležila naše krajeve“.

Lider opozicione SDS Janez Janša rekao je da je slovenački premijer Šarec „taj koji falsifikuje istoriju“. „To je očigledan slučaj da jedan ekstremizam hrani drugi“, naveo je.

Potpredsednik hrvatskog Sabora Milijan Brkić rekao je povodom Tajanijeve izjave da „te ideje u Hrvatskoj neće dobro proći“.

„Hrvatski narod jako dobro zna istoriju. Ne daj nam Bože italijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri“, rekao je Brkić, prenela je televizija N1.

Poslanik hrvatske SDP u Evropskom parlamentu Tonino Picula naveo je da su „Istra i Dalmacija istorijski hrvatske regije“ i da „nikakav revizionizam italijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promeniti“.

Evropsolanica Ruža Tomašić najoštrije  je osudila govor Tajanija  kao nedopustiv i najavila protestno pismo tim povodom.

Poslanik italijanske manjine u hrvatskom Saboru Furio Radin saopštio je da je iznenađen jer, kako je naveo, „nikada takva izjava nije zabeležena na odavanju počasti žrtvama rata i terora bačene u fojbe u Istri“.

„I predsednik i podpredsednik italijanske Vlade na obilježavanju svečanosti naglasili su da se prošlost ne sme zaboraviti, ali da se treba gledati u budućnost“, rekao je Radin.

Evroposlanica Dubravka Šuica rekla je da „posebno zabrinjava to što (Tajani) koristi službeni profil predsednika Evropskog parlamenta za iznošenje privatnih stavova“.

Povezani tekstovi