U Sofiji potpisane deklaracije o zelenoj agendi i zajedničkom tržištu 1Zoran Zaev Foto: Beta/AP

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, predsedavali su Samitu iz Sofije, dok su se ostali učesnici obraćali putem video veze zbog pandemije korona virusa.

Zapadnobalkanska šestorka je danas u Sofiji, u okviru Samita Berlinskog procesa potpisala Deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu.

Premijeri Severne Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, domaćini Samita, pozdravili su potpisivanje Sofijskih deklaracija.

„Imali smo priliku da razgovaramo o ključnim stateškim pravcima našeg regiona i o akcionom planu za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta i o zelenoj agendi“, rekao je novinarima u Sofiji premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev.

On je dodao da će ove dve inicijative „povećati ekonomski rast i razvoj u regionu, a takodje će i ukazati na neke ekološke i zdravstvene izazove nudeći veliki potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta“.

„EU je danas jasno podvukla svoju posvećenost Zapadnom Balkanu dodeljivanjem devet milijardi grantova. To bi trebalo da poveća investicije za 20 milijardi evra. Ovaj paket će predstavljati ogromnu finansijsku podršku za naše procese refundiranja i za ekonomsku transformaciju regiona“, rekao je Zaev u Sofiji.

Predstavljanje zelene agende Zapadnog Balkana, istakao je, doneće novi narativ ekonomskom razvoju i integraciji regiona u ključne evropske politike.

„Svi se slažemo da treba da povećati napore kako bismo napravili dodatni progres u reformskim procesima. Samo integrisan i povezan region može da ide ka EU“, rekao je on.

Premijer Bugarske, Bojko Borisov istakao je u Sofiji da je cilj zajedničkog tržišta da se povećaju prihodi u regionu.

„Zajednicko tržište čini 20 miliona ljudi, želimo da ostvarimo veće prihode i da zadržimo ljude da žive ovde u regionu“, rekao je Borisov.

Bugarski premijer je istakao da je zahvalan i zadovoljan jer su njegove kolege „pristale da potpišu Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi“.