U Teheranu prekrivene slike na grobovima žena bez hidžaba 1EPA/Abedin Taherkenareh

Služba za groblja pokrajine Teheran navela je da je prekrila slike preminulih žena bez hidžaba na grobovima, dok vlasti nastavljaju pojačavati mere protiv vladinog dekreta o maramama.

Voditelj Behesht-e Zahra, najvećeg groblja u Iranu, Said Gazanfari, rekao je da je 98 nadgrobnih spomenika sa slikama žena bez odgovarajućeg hidžaba „ispravljeno“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naredba predsednika Ebrahima Raisija o sprovođenju zakona o hidžabu rezultirala je novim popisom ograničenja o tome kako se žene smeju oblačiti.

Zloglasne patrole za nadzor, ili policija za moral, postale su sve aktivnije i nasilnije u sprovođenju zakona, a na društvenim mrežama pojavili su se video zapisi koji prikazuju policajce kako pritvaraju žene, teraju ih u kombije i odvoze.

Raisijevom naredbom, ženama za koje se oceni da se ne pridržavaju zakona biće zabranjen pristup državnim institucijama, bankama i javnom prevozu.

Kao odgovor na nove mere, aktivisti su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama pod haštagom ‘#no2hijab’ čime su pozvali ljude da bojkotiraju firme koje sprovode stroža ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.