U Tel Avivu otvoren najveći urgentni centar na svetu   1Deset najskupljih gradova na svetu 1 Foto: Pixabay / monikawl999

U Izraelu je danas otvoren najveći urgentni centar na svetu, sa 8.000 kvadratnih metara, namenjen za uobičajene hitne potrebe i za iznenadan veliki broj ranjenih u slučaju rata ili terorističkih napada.

Taj centar u bolnici Ihilov u Tel Avivu otvorili su predsednik prelazne vlade Izraela Jair Lapid, izraelski predsednik Isak Hercog, ministar zdravlja Nican Horovic i filantrop Silvan Adams.

Adams, Izraelac koji ima i državljanstvo Kanade i koji je finansirao nekoliko projekata u Izraelu prethodnih godina, donirao je 28 miliona dolara bolnici, zbog čega je urgentni centar nazvan po njemu.

On je na otvaranju rekao da je Izrael već lider u medicini u svetu, da izraelski naučnici i lekari pronalaze važna rešenja u oblasti istraživanja, inovacija zdravstvene brige i da ta zemlja može da prednjači i u urgentnom zbrinjavanju.

Centar raspolaže sa 100 kreveta u stacionaru, a taj broj može da bude dupliran u vanrednim slučajevima.

Pacijenti koji se dovoljno dobro osećaju moći će da se prijave i potom podvrgnu samotrijaži, gde će im automatizovani sistemi proveriti temperaturu, krvni pritisak, puls i saturaciju kiseonika u krvi.

Rezultati se unose u bolnički kompjuterski sistem, a osoblje centra će odmah biti obavešteno ako su pacijenti pod visokim rizikom.

Mobilni roboti će pomagati pacijentima da nadju odeljenje koje im je potrebno, a preko aplikacije će biti obavešteni šta se dešava sa njihovim testovima, rezultatima i tretmanom.

Portparol bolnice Avu Šušan rekao je da su podaci pažljivo provereni i da sve ukazuje da je danas otvoren urgentni centar najveći na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.