Ubistvo žene u “visokim krugovima” potreslo Pakistan 1Karači, Pakistan Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Ubistvo Nur Mukadam nateralo Pakistan da ispita ono što se naziva „epidemijom rodnog terorizma“.

Izreka “i bogati plaču”, dobila je svoju novu, žalosnu potvrdu u Pakistanu, gde je pre desetak dana ubijena 27-godišnja Nur Mukadam, umetnica i kći bivšeg pakistanskog diplomate.

Zbog njenog ubistva uhapšen je Zahir Zakir Džafer, koji je osumnjičen da je oteo Mukadam, tri dana je držao u zatočeništvu u svom stanu u luksuznom području Islamabada, mučio, ubio, odsekao glavu.

Porodice Džafer i Mukadam spadaju u ugledne i bogate, potomke zemljoposednika, političara, poslovnih tajkuna.

Surovo ubistvo Mukadam šokiralo je Pakistan, zemlju u kojoj se 90 odsto žena svakodnevno suočava  sa nasiljem u porodici, a više od hiljadu godišnje biva ubijeno u “ubistvima iz časti”.

Ovakvo ubistvo se nije očekivalo u “visokim krugovima”, a ovaj slučaj je Pakistan naterao da ispita ono što se naziva „epidemijom rodnog terorizma“, piše britanski Gardijen.

U globalnom indeksu položaja žena Svetskog ekonomskog foruma, Pakistan je zauzeo neslavno 153 mesto od 156 zemalja, neposredno iznad svog suseda Avganistana koji su opustošili talibani.

Otac ubijene Nur, Šaukat Ali Mukadam, rekao je da je porodica slomljena i pozvao na smrtnu kaznu za njenog navodnog ubicu.

“Šokirani smo i razoreni i kao njeni roditelji, potpuno smo slomljeni“, rekao je Mukadam za Gardijen.

Nakon što su kritikovani zbog ćutanja o ubistvu, porodica Džafer izdala je saopštenje u kojem osuđuje osumnjičenog.

“Porodica Džafer izražava najdublje saučešće porodici i voljenima Nur Mukadam. Molimo se da njena duša počiva u večnom miru. Znamo da vam neko vreme neće vratiti radost koju ste izgubili niti ublažiti bol”, navodi se u saopštenju, kojim osuđuju svog člana za ubistvo.

Nakon ubistva Nur Mukadam širom Pakistana su održani protesti, a pakistanski premijer i bivša kriket zvezda Imran Kan, pošteno se osramotio nakon što je sugerisao da je način na koji su žene obučene kriv za porast seksualnog nasilja.

Kasnije je Kan tvrdio da je komentar izvučen iz konteksta.

“Žene nisu samo ljute, već su prestravljene jer znamo da previše silovatelja i ubica uspevaju da se izvuku“, rekla je Kanval Ahmed, osnivačica “Soul Sisters Pakistan”, jedne od najvećih Facebook grupa u zemlji samo za žene.

Za razliku od slučaja Mukadam gde je policija brzo reagovala, za žrtve iz nižih slojeva, bez novca i publiciteta, borba za pravdu je u Pakistanu izgubljena pre nego što je i počela, zaključuje britanski list.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.