Uganda uvela zabranu ženama da se voze na prednjim sedištima kamiona - odvlače pažnju vozača 1Kamioni Ilustracija: Pixabay/Schwoaze (Ilustracija)

Uganda je uvela zaranu ženama da budu suvozačice u kamionima, jer se navodno najviše nesreća dešava kad sede na prednjem sedištu pored vozača.

Nesvakidašnja zabrana usledila je nakon nesreće koja se dogodila 10. januara u četvrti Lira u kojoj je poginulo devet osoba, a 19 ih je zadobilo teške povrede, javlja sarajevsko Oslobođenje.

Policija je saopćila da su neoprezna vožnja i preopterećenje bili uzroci nesreće.

“Mnoge nesreće s kamionima događale su se u gradu Lira i regiji. Primetili smo da su u većini kamiona, koji su učestvovali u nesrećama, žene sedele na prednjim sdištima pored vozača“, rekao je policijski službenik Leonard Olam za AA upitan zašto je uvedena zabrana ženama da budu suvozačice u kamionima.

On je rekao da se u većini slučajeva kamioni u Ugandi koriste i za prevoz trgovaca s pijaca i da su svedoci kazali da na prednjim sedištima  devojke vozača.

Predsednik organizacije “Lira Mobile Market Vendors“ Patrik Opio rekao je da su prodavačice na pijacama koje sede u prednjoj kabini s vozačima odgovorne za većinu nesreća u regiji.

“Žene mame vozače kratkim haljinama koje otkrivaju njihova bedra i odvlače pažnju vozača, što dovodi do nesreća. One neretko kupuju i alkoholna pića za vozače. Kako bismo smanjili nesreće, tražili smo i vlasti su to uvele da žene više ne smeju sediti napred u kamionima“, rekao je Opio.

Stanovnik severnog dela Ugande Philip Ojuk, koji često putuje kamionima, rekao je da vozači često voze pod uticajem alkohola, te da njihove devojke sede s njima naprijed. Dodao je da neki vozači maze žene dok voze što dovodi do nesreća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.