Ukrajina demantovala da je gađala civilnu infrastrukturu ili ratne zarobljenike 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ukrajinska vojska demantovala je danas da su granatirali zatvor u Donbasu na istoku Ukrajine, delu pod kontrolu proruskih separatista gde su držani ukrajinski vojnici, kako je optužila Moskva koja je javila da su poginule desetine vojnika.

„Ukrajinske oružane snage koje se u potpunosti drže principa i normi međunarodnog humantiarnog prava nisu nikad bombardovale civilne strukture, posebno ne na mestima gde je moguće da se drže ratni zarobljenici“, navela je ukrajinska vojska u saopštenju.

Optužila je ruske snage da su namerno gadjale zatvor u Olenivki da bi optužili Ukrajinu za ratne zločine i takodje da prikriju mučenja i pogubjenja koja se tamo odvijaju.

Navedeno je da su ruske tvrdnje deo rata informacijama da se optuže ukrajinske oružane snage da gađaju civilnu infrastrukturu i stanovništvo da bi prikrili sopstveno strašno delovanje.

Proruski separatisti koji kontrolišu tu oblast javili su danas da je najmanje 40 ukrajinskih vojnika zarobljenih za vreme borbi za Mariupolj poginulo u ukrajinskom granatiranju na istoku zemlje.

Kako je rečeno poginulo je najmanje 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika a 130 je ranjeno kada su ukrajinske snage pogodile zatvor u gradu Olenivki.

Rusija je saopštila da je Ukrajina koristila višecevne raketne bacače Himars koje su im dale SAD u napadu na zatvor u Oleinivki u oblasti Donjeck koja je pod kontrolom Rusije.

Portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov opisao je napad kao „krvavu provokaciju“ namenjenu da obehrabri ukrajinske vojnikeda se predaju. Rekao je i da je osam zatvorskih čuvara ranjeno u granatiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.