Proruski separatisti: U ukrajinskom granatiranju poginulo 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika 1Foto: Beta/AP/Alexei Alexandrov, File

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika zarobljenih za vreme borbi za Marijupolj poginulo je u ukrajinskom granatiranju na istoku Ukrajine, javili su danas proruski separatisti koji kontrolišu tu oblast.

Portparol proruskih separatista u oblasti Donjeck Danil Bezonov rekao je da je ubijeno najmanje 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika a da je 130 ranjeno kada je ukrajinskim granatiranjem pogodjen zatvor u gradu Olenivki.

Ukrajinske vlasti za sada nisu davale izjave o tom izveštaju.

Ukrajinski vojnici su zarobljejni posle žestokih borbi u Maijupolju na Azovskom moru, gde su mesecima bili sklonjeni u velikom kompleksu čeličane Azovstalj.

Azovski puk i druge ukrajinske jedinice branile su čeličanu gotovo tri meseca skrivajući se u podzemnim tunelima. Predali su se u maju pod pritiskom jakih ruskih napada sa kopna, mora i iz vazduha.

Desetine ukrajinskih vojnika tada su odvedeni u zatvore u oblastima pod kontrolom Rusije kao što je Donjecka oblast, otcepljena oblast u istočnoj Ukrajini kojom upravljaju separetističke vlasti podržane Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.