Ukrajina: Ratno stanje od 28. novembra 1Foto: FoNet/AP

Ratno stanje u Ukrajini, uvedeno zbog krize sa Rusijom, stupiće na snagu 28. novembra u devet časova po kijevskom vremenu, prenose ukrajinski mediji, dok i ruska i ukrajinska strana ističu da su pojačale mere bezbednosti i pripravnosti vojnih snaga u kriznom području.

Prema odluci predsednika Ukrajine Petra Porošenka o proglašenju ratnog stanja „zbog ruske agresije u Azovskom moru, Oružane snage Ukrajine su postavljene na punu borbenu spremnost“, objavio je poratl Ukrinfo, navodeći saopštenje Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

Na drugoj strani, Kremlj je saopštio da su zbog incidenta na Crnom moru preduzete pojačane mere bezbednosti, uzimajući u obzir pretnje Kerčkom mostu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da rukovodstvo Ukrajine ne samo što ne može da kontroliše ono što se dešava u tuđim teritorijalnim vodama, već ni na sopstvenoj teritoriji, „gde vladaju ekstremisti i stalno se čuju pozivi na terorističke aktivnosti, kako u Ukrajini tako i van njenih granica“, prenosi Sputnjik.

Zaharova jeo cenila da je incident u Crnom moru sa brodovima ukrajinske mornarice „kukavička provokacija“ koju je Kijev učinio „tuđim rukama“ — vojnicima koje je „prineo kao žrtve“. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova dodaje da se ljudi koji stoje iza ove provokacije bogate i zarađuju političke poene i dobijaju milione dolara na onome šta se dešava u jugoistočnoj Ukrajini.

U kontekstu uvođenja vanrednog stanja u pojedinim ukrajinskim regionima uz granicu sa Rusijom, ruski mediji itiču i informaciju da je, nakon glasanja o uvođenju ratnog stanja, ukrajinska Vrhovna Rada usvojila odluku i da predsednički izbori u Ukrajini budu održani 31. marta 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.