Ukrajina smanjuje iransko diplomatsko prisustvo zbog isporuke oružja Moskvi 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ukrajina će znatno smanjiti diplomatsko prisustvo Irana u zemlji, kao odmazdu zbog iranske isporuke oružja Moskvi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je objavljeno na dan kada je u ruskom udaru iranskim dronovima poginula jedna osoba u Odesi.

„Kao odgovor na taj tako neprijateljski čin ukrajinska strana odlučila je da oduzme iranskom ambasadoru u Ukrajini akreditaciju i da znatno smanji broj članova diplomatskog osoblja u iranskoj ambasadi u Kijevu, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo.

Odluka je preneta iranskom otpravniku poslova u Ukrajini koji je pozvan u ministarstvo, naveo je isti izvor.

„Iranska strana je obaveštena da isporuka iranskog oružja Rusiji… direktno protivreči stavu neutralnosti, poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, navelo je ministarstvo.

„Dati Rusiji oružje da ratuje u Ukrajini je neprijateljski čin koji nanosi ozbiljan udarac ukrajinsko-iranskim odnosima“, dodaje se u saopštenju.

Jedan civil ubijen je u ruskom napadu pomoću iranskih dronova na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, prema navodima ukrajinske vojske.

Iranski dron Shahed-136 srušen je iznad mora tokom tog napada. Vojska je navela danas i da je srušila dron iranske proizvodnje Mohadžer-6 u drugoj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari