Ukrajinska vojska: Rusi su gađali Zmijsko ostrvo fosfornim bombama 1foto: Googlemaps prinscreen

Ukrajinska vojska optužila je večeras Ruse da su fosfornim bombama gađali Zmijsko ostrvo u Crnom moru odakle su se ruske snage juče povukle.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni napisao je na Telegramu da su ruske oružane snage oko 18.00 danas izvršile dva vazdušna napada na Zmijsko ostrvo sa fosfornim bombama, i optužio Moskvu da „se ne drži sopstvenih izjava“.

Ruska vojska u četvrtak je saopštila da se povukla sa ove simbolične teritorije u znaku „dobre volje“ pošto je „ostvarila“ „zacrtane ciljeve“.

Ukrajinska vojska je navela da je primorala Ruse da napuste Zmijsko ostrvo, jer nisu mogli da se odupru ukrajinskoj artiljeriji.

„Jedina stvar u kojoj je neprijatelj koherentan jeste njegova konstantna ‘preciznost’ da gadja“, rekao je Zalužni.

On je uz poruku objavio video snimak na kome se vidi kako avion leti iznad Zmijskog ostrva i baca najmanje dve bombe koje pogadjaju cilj i koje ostavljaju slabe bele tragove u nebu, što je znak da su fosforne bombe.

Fosforne bombe spadaju u zapaljivo oružje čija je upotrebazabranjena protiv civila, ali ne protiv vojnih ciljeva, prema Konvenciji potpisanoj 1980. u Ženevi.

Kijev je optužio Moskvu da ih koristi više puta od kraja februara, uključujući na civilno stanovništvo što ruska vojska kategorički negira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.