Ukrajinske snage uništile “Moskvu”, glavni brod ruske crnomorske flote 1Foto: snapshot Twiter

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je eksplodirala municija na vodećem brodu Crnomorske flote, raketnoj krstarici Moskva 1164, te da je pretrpela ozbiljna oštećenja. “Moskva” je potonula a eksplozija je nastala od ukrajinskog raketnog udara raketom Neptun. Nakon udara brod se prevrnuo na bok.

Prema preliminarnim informacijama, “potonuo je vodeći brod Crnomorske flote, krstarica Moskva”, saopšteno je na Telegram kanalu ruskog Centra za analizu strategija i tehnologija (AST).

Zvanična informacija Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja se pojavila u dva sata posle ponoći, a koju je prenela RIA Novosti, kaže da je usled požara došlo do delimične detonacije municije.

Prema informacijama iz Ukrajine, koje su se pojavile mnogo pre saopštenja Ministarstva odbrane Ruske Federacije, krstarica Moskva je uništena protivbrodskom raketom Neptun, što je potvrđeno na ruskom Telegram kanalu.

Ukrajinske snage uništile “Moskvu”, glavni brod ruske crnomorske flote 2
Foto: snapshot

“Prema našim preliminarnim informacijama, vodeći brod ruske Crnomorske flote, krstarica Moskva, zaista je napadnut protivbrodskim projektilima Neptun sa obale između Odese i Mikolajeva. Takođe, snage broda su preusmerene na suprotstavljanje bespilotnoj letelici Bajraktar ​​TB-2. Od udarca je oborena na levu stranu, usled čega se brod prevrnuo. Nakon pretnje detonacijom municije, evakuisana je posada od oko 500 ljudi. Plovnost krstarice otežavali su vremenski uslovi na moru. Kao rezultat svih kombinovanih faktora, prema preliminarnim informacijama, i nažalost, krstarica je oborena”, piše na Telegram kanalu.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je “došlo do požara“ koji je izazvala eksplozija njene municiju i “razlozi za to se utvrđuju“.

Usled požara na raketnoj krstarici Moskva detonirala je municija, a brod je ozbiljno oštećen. Posada je potpuno evakuisana, uzroci požara se utvrđuju.

 

Ukrajinske snage uništile “Moskvu”, glavni brod ruske crnomorske flote 3
Foto: snapshot

Vest da su ukrajinske snage izvele napad na vodeći brod “Moskva” ruske vojno-pomorske flote prvi je izvestio volonter Serž Marko.

“Krstarica Moskva je upravo pogođena sa dve rakete Neptun. Gori. A more je olujno. Očigledno je potrebno taktičko zalivanje“, napisao je on.

Šef Odeske regionalne državne administracije Maksim Marčenko potvrdio je raketni napad ukrajinskih snaga raketama Neptun na ruski brod “Moskva”.

„Potvrđeno da je ruski brod Moskva danas otišao upravo tamo gde su je naši graničari poslali na Zmijsko ostrvo! Rakete Neptun koje čuvaju Crno more nanele su veoma ozbiljnu štetu ruskom brodu. Slava Ukrajini!“ rekao je preko InfoResist-a.

Vodeći brod Crnomorske flote, klase Atlant, bio je jedan od dva broda koja su zauzela Zmijsko ostrvo 25. februara.

Od početka rata, ruska mornarica je izgubila jedan veliki desantni brod, drugi veliki desantni brod je pretrpeo štetu, patrolni čamac Raptor je pogođen ATGM-om, a sada je vodeći brod Crnomorske flote pretrpeo “ozbiljnu štetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.