Ukrajinski grad Avdijevka postaje "postapokaliptičan" 1Foto: AP Photo/Libkos

Rusija pretvara ukrajinsku Avdijevku u „mesto iz postapokaliptičnih filmova“ imajući u vidu da su granatiranja sve jača što nagoni na skoro potpuno zatvaranje grada na prvoj liniji fronta, rekao je lokalni zvaničnik, prenosi Euraktiv.

Oko 2.000 civila ostalo je u Avdijevki, gradu u oblasti Donjeck, oko 90 kilometara jugozapadno od opkoljenog Bahmuta, naveli su zvaničnici dodajući da je pre ruske invazije grad imao više od 30.000 stanovnika.

„Žao mi je što ovo kažem ali Avdivka sve više liči na mesto iz post-apokaliptičnih filmova“, napisao je načelnik gradske vojne uprave Vitalij Barabaš na Telegramu.

Počela je evakuacija komunalnih radnika koji su još ostali u gradu i uskoro će biti isključena i mobilna mreža „jer u gradu ima doušnika ruskih okupatora“, dodao je Barabaš.

S obzirom na to da su ruske snage nedavno postepeno napredovale ka Avdivki ukrajinska vojska je prošle nedelje upozorila da bi grad mogao postati „drugi Bahmut“ gde su višemesečne žestoke borbe pretvorile grad u ruševine.

Ruske snage granatirale su u nedelju dve višespratnice u Avdivki koja se nalazi samo 10 kilometara od severnog predgrađa grada Donjecka koji je pod kontrolom Moskve od 2014.

Rusija je negirala da je ciljala civile u sada već 13. mesecu rata koji vodi protiv svog suseda.

Rat, kojem se ne nazire kraj, doveo je do hiljada poginulih, miliona raseljenih dok je desetine ukrajinskih gradovca skoro ili delimično zbrisano.

Rusija oborila ukrajinski dron južno od Moskve

Ruska protivvazdušna odbrana zaustavila je u nedelju ukrajinski napad dronom na ruski grad u kome su povređene tri osobe a oštećeni stambeni blokovi, saopoštilo je rusko Misnistarstvo odbrane.

Kako se navodi, u napad na grad Kirijevsk, u Tulskoj oblasti 220 kilometara južno od Moskve učestvovala je ukrajinska bespilotna letilica Tu-141 Striž.
U međuvremenu, generalni direktor Međunardone agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio je u subotu da će ove nedelje posetiti nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini kako bi procenio ozbiljnost situacije tamo.

Grosi se zalaže za podizanje bezbednosne zone oko Zaporožja najveće nuklearne elektrane sa šest reaktora koja je više puta bila izložena granatiranju tokom više od godinu dana od početka ruske invazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari