UN: Golanska visoravan pripada Siriji 1Foto: Wikipedija

Zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Farhan Hak izjavio je danas da status Golanske visoravni ostaje nepromenjen, uprkos najavi američkogh predsednika Donalda Trampa da će SAD priznati suverenitet Izraela na toj teritoriji.

To je veoma konkretno izrečeno u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u odgovarajućoj rezoluciji Generalne skupštine – status Golanske visoravni nije promenjen, rekao je Hak, prenosi Sputnik.

Tramp je 21. marta na Tviteru napisao da je vreme da SAD priznaju Golansku visoravan kao teritoriju Izraela. Portparolka diplomatske službe Evropske unije Maja Kocijančič je izjavila da Evropska unija ne priznaje Golansku visoravan kao deo Izraela. Sličnu izjavu je dala i portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je promena statusa Golanske visoravni bez odluke Saveta bezbednosti direktno narušavanje odluka UN. Tokom šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo Siriji Golansku visoravan i okupirao je, a 1981. godine jednostrano je anektirao.

U decembru 1981. godine Savet bezbednosti UN je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj je utvrđeno da „odluka Izraela da uspostavlja svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nije važeća i nema međunarodnu pravnu snagu“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.