UN: Islamska država počinila ratne zločine u iračkom zatvoru 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Šef tima Ujedinjenih nacija (UN) koji istražuje zločine u Iraku Kristijan Ričer rekao je da su ekstremisti Islamske države (IS) počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u zatvoru u Mosulu u junu 2014. gde je sistematski ubijeno najmanje 1.000 muslimanskih zatvorenika, pretežno šiita.

Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica koje sadrže posmrtne ostatke žrtava pogubljenja izvršenih u centralnom zatvoru Baduš i od preživelih pokazuju detaljne pripreme za napad od strane visokih pripadnika Islamske države koji je izvršen 10. juna te godine rano ujutru, rekao je Ričer u četvrtak Savetu bezbednosti UN.

„Zarobljeni su odvođeni na lokacije u blizini zatvora, razdvojeni na osnovu vere i ponižavani. Najmanje 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika je ubijeno“, rekao je on.

Ričer je rekao da su istražitelji analizom digitalnih, dokumentarnih i forenzičkih dokaza, uključujući dokumente Islamske države, identifikovali brojne članove ekstremističke grupe, poznate i kao IS ili ISIL, koji su odgovorni za zločine.

Kao rezultat istrage, rekao je da je Istražni tim UN-a zaključio da je IS počinila „zločine protiv čovečnosti ubistava, istrebljenja, mučenja, prisilnih nestanaka, progona i drugih nehumanih dela“ u zatvoru Baduš kao i “ratne zločine nasumično ubijanje, mučenje, nehumano postupanje i narušavanje ličnog dostojanstva“.

Borci Islamske države zauzeli su iračke gradove i proglasili samozvani kalifat na velikom delu teritorije u Siriji i Iraku 2014. Grupa je zvanično poražena u Iraku 2017, ali njene takozvane spavajuće ćelije nastavile sa napadima.

U maju je Ričerov prethodnik Karim Kan rekao SB da su istražitelji pronašli „jasne i ubedljive dokaze“ da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad jezidskom manjinom 2014. On je takođe rekao da je militantna grupa uspešno razvila hemijsko oružje i koristila iperit.

Ričer je pozdravio presudu regionalnog suda u Frankfurtu izrečenu pre dva dana pripadniku IS za genocid i ratni zločin.

Nemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora 29-godišnjeg Iračana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.