UN: Neuhranjeno oko milion avganistanskih mališana 1Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ujedinjene nacije (UN) objavile su danas da će u Avganistanu ove godine oko milion dece mlađe od pet godina patiti od najtežeg oblika neuhranjenosti.

Prema izveštaju UN, zbog porasta siromaštva u Avganistanu sve većem broju ljudi potrebna je pomoć, dok globalne cene hrane rastu zbog rata u Ukrajini. Obećanja o međunarodnom finansiranju pomoći još se nisu ostvarila, navodi se u izveštaju.

Prema proceni UNICEF-a, procenjen broj avganistanske dece koji će patiti od neuhranjenosti gotovo je dvostruko veći u poređenju sa brojem od 2018. godine.

Predstavnik UNICEF-a u Avganistanu Mohamed Ag Ajoja saopštio je prošle nedelje da broj ozbiljno neuhranjene dece u bolnicama raste. Od marta 2020. do marta 2021. godine broj bolničkih prijema neuhranjene dece porastao je sa 16,000 na 18,000, da bi u martu ove godine porastao na 28,000 prijema.

Najteži oblik neuhranjenosti, navodi UNICEF, kod dece izaziva ugroženost imunog sistema u toj meri da ona postaju podložna raznim bolestima i vremenom postano toliko slaba da ne mogu da apsorbuju hranljive materije.

Nakon što su Talibani preuzeli vlast u Avganistanu, mnoge svetske agencije za razvoj povukle su se iz zemlje, već pogođene ratom i sankcijama.

Prema podacima UN, krajem prošle godine ispod granice siromaštva živelo je pola Avganistanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.