Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Azule je rekla za AP da je prvih 24 do 48 sati ključno u zaštiti kamene i drvene strukture od oštećenja pretrpljenih zbog požara i vode kojom je vatra gašena.

Ona je ocenila da su delovi srednjovekovne katedrale „veoma ugroženi“ i da situaciju dodatno komplikuju građevinske skele oko katedrale.

Direktorka UNESCO je naglasila da Notr Dam zauzima posebno mesto u svetskom kolektivnom pamćenju.

Agencija AP prenosi i da se papa Franja molio za Notr Dam, arhitektonski dragulj u kolektivnoj svesti i svetilištu u katoličkoj veri, kao i simbolu francuske države i duhovnom i arhitektonskom daru za čovečanstvo.

U međuvremenu je glavni arhitekta katedrale u nemačkom gradu Kelnu, Peter Fusenig, ocenio da bi obnova Notr Dama mogla da traje decenijama. On je požar u pariskoj katedrali nazvao „tragedijom evropskih razmera“, istakavši da su brojne katedrale po Evropi građene po uzoru na Notr Dam.

Kompanija Žilijen l’Bra, angažovana u radovima u katedrali Notr Dam, saopštila je da njeni radnici nisu bili prisutni u momentu požara, ali je pozvala i da se čitav slučaj do kraja ispita. Pariski tužilac Remi Hajc je saopštio da je istraga u početnoj fazi, da se saslušavaju svedoci i da je mesto obezbeđeno.

I britanska kraljica Elizabeta II je poslala poruku podrške francuskom predsedniku Emanuelu Makronu povodom požara u Notr Damu. Ona je istakla da je bila veoma tužna kada je videla snimke katedrale u požaru i odala je priznanja spasilačkim službama. Britanski političari i verska zajednica su ponudili pomoć u obnovi Notr Dama, a kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi je citirao pasus iz Biblije u kome se ističe da tama nikada ne preovlada.

Dve bogate francuske porodice su obećale ukupno 300 miliona evra za obnovu pariske katedrale Notr Dam, teško oštećene u požaru koji je izbio u ponedeljak uveče. Fransoa Anri Pino i njegov otac Fransoa saopštili su da će njihova kompanija Artemis odmah izdvojiti 100 miliona evra, kako bi pomogla obnovu katedrale, a Bernar Arno i njegova kompanija LVMH obećali su 200 miliona evra za obnovu Notr Dama, kao „simbola Francuske, njenog nasleđa i jedinstva“.

Povezani tekstovi