Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbeglice je saopštio da je duboko zabrinut pogoršanjem uslova za migrante koji se nalaze u pritvorskim centrima u Libiji i dovelo do nemira i štrajkova glađu.

Brojni migranti prebačeni su u te centre nakon što ih je presrela libijska obalna straža, uz podršku Evropske unije, dok su pokušali domoći Evrope morskim putem, a grupe za ljudska prava kritikovale su te akcije libijskih vlasti.

Gotovo 8.000 migranata trenutno se drži u 18 pritvorskih centara, kojima upravlja međunarodno priznata Vlada u Tripoliju, saopšteno je iz UNHCR-a.

Među uhapšenima je i manja grupa od nekoliko stotina migranata, koji su stanovnici Libije, ili su u prolazu kroz tu severnoafričku zemlju.

Humanitarni radnici imaju ograničen pristup centrima, koji se često otvaraju i zatvaraju.

„UNHCR je u poslednjim sedmicama uočio kritično pogoršanje uslova u pritvorskim centrima zbog njihove prenatrpanosti i nedostatka osnovnih životnih sredstava. Kao posledica toga, nemiri i štrajkovi glađu izbeglica u pritvorskim centrima često se pokreću kako bi se poboljšali njihovi životni uslovi“, navodi UN-ova agencija u saopštenju. „To je dovelo do brojnih incidenata, a osoblje UNHCR-a u tim centrima izloženo je rizičnim situacijama“, dodaje se u saopštenju.

Libijski zvaničnici za takvu situaciju okrivljuju uslove u pritvorskim centrima i manjak resursa i tvrde da su migranti pritvoreni radi vlastite zaštite.

Pokreti subsaharskih migranata iz Libije prema Italiji dostigli su vrhunac od 2014. do 2017. godine, dok je ta zemlja bila zahvaćena previranjima nakon ustanka pre sedam godina.

Prošlog su leta mreže krijumčara ljudima bile onemogućene da deluju, kada je, pod žestokim pritiskom Italije, libijska obalna straža intenzivirala operacije presretanja brodova s migrantima.

Do sada je u ovoj godini 12.174 migranata stiglo u Italiju iz Libije, gotovo 87 odsto manje nego tokom istog perioda u prošloj godini, sudeći po statističkim podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gotovo 55.000 izbeglica i tražilaca azila registrirano je u Libiji, gdje imaju limitirane šanse da se nasele, saopšteno je iz UNHCR-a, prenosi agencija Reuters.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans