Skupština Kosova usvojila izveštaj o deportaciji turskih državljana 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

U toku rasprave, koja je vrlo često izlazila iz okvira devnog reda, šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Glauf Konjufca je predložio da se prekine rasprava i pređe na glasanje o izveštaju.

„Pošto postoji konsenzus među svim poslanicima da se radi o profesionalnom izveštaju bilo dobro da se ide na glasanje“, rekao je Konjufca.

Taj predlog je naišao na podršku Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, dok su se protiv predloga i za nastavak rasprave izjasnili šefovi poslaničkih grupa Socijaldemokratske partije Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke grupe Šest plus.

Nakon glasanja usvojen je izveštaj koji konstatatuje 31 kršenje zakona i procedura predviđenih kosovskim zakonodavstvom, kako je to rekao predsednik Istražne parlamentarne komisije Dželjalj Svečlja.

Šest turskih državljana, koje ta zemlja optužuje da su u vezi sa pokretom Gulenista, u martu 2018. godine je izručeno Ankari, što je izazvalo dosta polemike u kosovskoj javnosti, dovelo do smene tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i direktora Kosovske obaveštajne agencije od strane premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Taj postupak kosovskih vlasti je naišao i na osudu predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.