Foto: nezavisne.com

Pozvao je Hrvatsku da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH radi postizanja rešenja razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Reč je o Deklaraciji kojom državni parlamentarci pozivaju Hrvatsku i Evropsku uniju da bez odlaganja obustave sve radnje na najavi početka izgradnje Pelješkog mosta.

Upućen je i poziv susednoj državi da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH radi postizanja rešenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Izgradnji Pelješkog mosta nije se samo uprotivila jedna politička stranka, kako se to predstavlja u Hrvatskoj, već većina stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su pored SDA potpisnici Deklaracije i zastupnici iz reda SDP, SBB, SDS, Nezavisnog bloka, DF, A-SDA i BPS.

Iz Deklaracije je ranije izbačen deo u kojem Zastupnički dom traži od nadležnih institucija BiH pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske.

Usvajanju je prethodila žestoka rasprava na sednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tokom koje su HDZ parlamentarci optužili bošnjačke političare da pokušavaju disciplinovati Hrvatsku i da brane građanima BiH da vole svoje susede.

Parlamentarci su se tri puta izjašnjavali o tekstu Deklaracije s obzirom na to da je predsedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) stavila prvo na glasanje tekst Deklaracije, a nakon toga zaključke SDS koji su dopuna.

Glasanje je tako na zahtev klubova ponovljeno još dva puta, a SDS je u završnici podržao tekst Deklaracije i na taj način omogućio njeno usvajanje (entitetska većina).

Nakon usvajanja, zastupnici su se izjasnili i o zaključcima SDS koji su usvojeni.