Vagenkneht popularnija od Merkel, AKK na začelju 1Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Time je, sa 114 poena, prestigla godinama nedostižnu kancelarku Angelu Merkel koja je sa 111 poena pala na drugo mesto.

Istraživanje agencije Insa za magazin Fokus pokazalo je da je Vagenkneht postala popularnija nego ikad, u konkurenciji 22 političara, ali tek pošto se povukla iz zdravstvenih razloga, što je najavila još u martu.

Na trećem mestu je šef Zelenih Robert Habek, a na četvrtom Fridrih Merc, potpredsednik Ekonomskog saveta Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Time je Merc, piše Fokus, postao, sudeći prema anketi, najpopularniji političar iz CDU posle kancelarke. Predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer, koja je u decembru 2018. došla na tu funkciju kao favorit Angele Merkel i pobedivši Merca, na dalekom je 18 mestu sa 72 poena.

Uz podsećanje da su dvoje rivala mogući kandidati za novog kancelara/kancelarku, Bild naglašava da su od Kramp-Karenbauer (AKK), aktuelne ministarke odbrane, popularniji i drugi političari stranaka unije – ministar zdravlja Jens Špan (šesto mesto), bavarski premijer Markus Zeder (sedmo) i premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet.

Špan i Lašet su članovi CDU, dok je Zeder predsednik njene „sestrinske“, bavarske Hrišćansko socijalne unije.

Bild zaključuje da će AKK, u kontekstu njene kandidature za kancelarku, morati puno da poradi počev od dvodnevne konferencije CDU koja je počela juče u Lajpcigu. Kancelarka Angela Merkel najavila je povlačenje iz politike po isteku mandata 2021. godine. Međutim, u javnosti se postavljalo pitanje da li će Merkel „izdržati“ zbog zdravstvenog stanja, a Merc je u oktobru, posle lošeg rezultata CDU na izborima u Tiringiji, od kancelarke tražio ostavku. Sazivanje vanrednih izbora bilo bi presedan u posleratnoj Nemačkoj.

Istraživanje Inse za Fokus sprovedeno je između 15. i 18. novembra, uz učešće 2036 ispitanika. Skala je bila od nula do 300 poena.