Fotografija uragana Florens Foto: EPA-EFFE-NOAA HANDOUT

Guverner Južne Karoline naložio je evakuaciju cele obale, dok su zvaničnici Severne Karoline naredili stanovnicima pojedinih ostrva da se evakuišu. Naredba za evakuaciju izdata je i za delove Virdžinije.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će oluja, praćena vetrovima jačine do 195 kilometara na čas, proći između Bermuda i Bahama u utorak i sredu, pre nego što se približi Severnoj i Južnoj Karolini kasno u četvrtak.

Kada stigne do američkog kopna, Florens će biti „ekstremno opasni uragan“, naveli su meteorolozi.

U Severnoj i Južnoj Karolini, i Virdžiniji već je proglašeno vanredno stanje, a vlasti sve do Nju Džerzija upozoravaju građane da se pripreme za oluju i i moguće katastrofalne poplave.

U isto vreme kada se očekuje da Florens stigne do obale, predviđa se da će se druga oluja, uragan Ajzak, premeštati preko Malih Antila i istočnog Karipskog mora.

Ajzak je manji i slabiji od Florens. Nacionalni centar za uragane očekuje da će opasti do nivoa tropske oluje do petka i subote, kada se bude primakao blizu Portorika i Dominikanske Republike.

Treća oluja na Atlantiku, uragan Helena, ne bi trebalo da stigne do obale u narednim danima i pomera se ka severu, peko okeana.