Vanuatu se otvara se za turiste, od jula ukidanje skoro svih kovid mera 1Foto: Pixabay/aaziz7

Vanuatu, pacifička zemlja zavisna od turizma, ponovo će biti otvorena za turiste od ove godine, bez skoro ikakvih ograničenja, iako postoji zabrinutost zbog malog broja ugovora sa avio-kompanijama.

Ipak, postoji zabrinutost da ova zemlja nije spremna da ponovo pokrene turizam, jer nedostatak poslova sa stranim avio-kompanijama predstavlja značajan problem.

Međunarodni turisti će od 1. jula moći da posete Vanuatu, zemlju od 300.000 ljudi na tri sata od Australije, koja je tokom pandemije imala neka od najstrožih graničnih ograničenja na svetu.

Drastičan ekonomski pad u Vanuatuu primorao je odmaralište Varvik Le Lagon u Vanuatuu da privremeno zatvori svoje poslovanje.

Vanuatu je zatvorio svoje granice za posetioce u martu 2020., dozvoljavajući samo ograničenom broju stanovnika i nosilaca viza da se vrate tokom ovog perioda, uz stroge uslove karantina.

Ali od sledećeg meseca, pravila će se skoro potpuno popustiti, neće biti karantina ili ograničenja za dolazak, a putnicima – vakcinisanim ili nevakcinisanim – biće dozvoljen ulazak u zemlju ako mogu da pokažu sertifikovani negativni brzi test na antigen uzet 24 sata pre dolaska.

Zemlja koja zavisi od turizma želi da vrati posetioce, posebno pošto su obližnje pacifičke nacije, uključujući Fidži i Samou, ponovo otvorene za turiste. Pre pandemije, turizam je činio oko 40 odsto BDP-a. U aprilu 2020., samo nekoliko meseci nakon pandemije, vlada Vanuatua procenila je da je 70 procenata radnih mesta u turizmu izgubljeno zbog korone.

Prošle godine, vlada Vanuatua procenila je kombinovane ekonomske troškove nastale usled pandemije i ciklona Harold na oko 850 miliona dolara.

Međutim, postojala je zabrinutost da turistička industrija nije spremna za nastavak putovanja, sa posebnom zabrinutošću zbog nedostatka ugovora sa stranim avio-kompanijama za putovanja u Vanuatu.

Trenutno je putovanje u Vanuatu moguće samo preko Air Vanuatua, nacionalnog avioprevoznika u zemlji, koji ima samo dva aviona za svoje međunarodne operacije. Postoji zabrinutost da bi Vanuatu ponovo postao pustinjačka nacija, ako bi se nešto dogodilo toj visoko zaduženoj nacionalnoj avio-kompaniji.

Air Vanuatu je krajem aprila uključio svoj sistem onlajn rezervacija, a glavni komercijalni direktor Er Vanuatu Greg Vilson rekao je da rezervacije za putovanja „počinju da izgledaju zdravo“.

„Imamo veoma veliku potražnju za Novim Zelandom, od kojih su većina sezonski radnici koji žele da se vrate kući, ali vidimo da počinju da dolaze veoma dobri brojevi“, rekao je Vilson.

Nacionalni prevoznik će takođe nastaviti svoje usluge do glavnog grada Port Vile, iz glavnih australijskih glavnih gradova – Brizbejna, Sidneja i Melburna. Takođe je planirao letove za Novi Zeland, Fidži i Solomonska ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.