Vatikan koristi Maskovu raketu da pošalje papin govor u svemir 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Vatikan je u ponedeljak saopštio da namerava da pošalje u svemir minijaturizovanu digitalnu knjigu sa porukom nade koju je papa Franja poslao 2020. godine u jeku pandemije kovida 19.

„Nano-knjigu“ će lansirati u orbitu na visini od 525 km raketa SpaceKs Falcon 9 koja će poleteti 10. juna iz vazdušne baze Vandenberg u Kaliforniji, saopštila je Sveta stolica na konferenciji za novinare u Rimu.

Na pravougaoni satelit od tridesetak cm (CubeSat) opremljen solarnim panelima biće učitan mikrougravirani elektronski deo od jedva 2 mm, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u ​​Torinu.

U njemu će biti predstavljen govor koji je papa Franja održao 27. marta 2020. u jeku pandemije kovida.

Tog dana poglavar Katoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom natopljenom Trgu Svetog Petra, pozivajući „uplašeni i izgubljeni“ svet da preispita svoje prioritete.

Nazvan na latinskom „Spei Satelles“ (satelit nade), projekat, čiji budžet nije preciziran, zajednički će realizovati Vatikan, Italijanska svemirska agencija i razni italijanski instituti.

Cilj njihove saradnje je da papin govor pošalju „izvan zemaljskih granica kako bi iz svemira stigao do što većeg broja žena i muškaraca na našoj planeti u teškoćama”, objasnio je predsednik svemirske agencije Italijan Đorđo Sakoča.

U oktobru 2017, argentinski papa je razgovarao uživo putem video konferencije sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u okviru inicijative koju je pokrenuo njegov prethodnik Benedikt KSVI, prenosi zagrebački N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari