Uputio apel da se otpočnu pregovori sa EU o izmeni pravila o slobodi kretanja: Toni Bler Foto:STEPHANIE LECOCQ/EPA

On je rekao da otvorene granice iz vremena kada je on bio na premijerskoj funkciji više nisu prikladne, te je objavio članak na veb-sajtu Sandej tajmsa u kojem je uputio apel da se uspostavi jača unutrašnja kontrola i otpočnu pregovori sa EU o izmeni pravila o slobodi kretanja. Na taj način bi bila ispunjena volja naroda iskazana na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu, a istovremeno bi Britaniji bilo omogućeno da ostane u EU, te laburisti DŽeremija Korbina treba da podrže takav pristup, rekao je Bler.

Bler na ovaj način želi da izazove suštinsku promenu u debati o Bregzitu, ocenjuje Gardijan, i reši, kako izgleda, nerešivo pitanje kompromisa između ekonomije i imigracije. Britanska premijerka Tereza Mej je kontrolisanje imigracije postavila kao svoj apsolutni prioritet kada je reč o Bregzitu, ali je Brisel naglasio da će Ujedinjeno Kraljevstvo morati da napusti jedinstveno tržište ako želi da ukine slobodu kretanja građanima EU. „Nema mogućnosti za odstupanje od Bregzita ako se ne uhvatimo ukoštac sa nezadovoljstvima koja su ga podstakla. Paradoks leži u tome što moramo da poštujemo referendum da bismo to izmenili“, rekao je bivši britanski premijer i dodao da: „Možemo da uspostavimo kontrolu nad stvarima u vezi sa evropskom imigracijom za koje ljudi smatraju da su štetne i promenom unutrašnje politike i postizanjem dogovora u vezi s promenom u okviru Evrope.“ Bler je naglasio da je to upravo domen na kojem treba da insistira Laburistička stranka.

Bler je optuživan za jačanje zabrinutosti u javnosti zbog imigracije, što je kulminiralo izglasavanjem Bregzita, pošto 2004. nije uspeo da uspostavi kontrolu nad migrantima iz novih država-članica EU. On je, međutim, naglasio da je „ekonomija tada bila jaka, bili su potrebni radnici“. „Vremena su bila drugačija, sentiment je bio drugačiji, a u inteligentnoj politici se uzima u obzir takva promena“, rekao je Bler, dodavši da se zabrinutosti onih koji su glasali za Bregzit zbog pritiska na javne usluge, zbog pritiska na plate i kulturne integracije sada „ne mogu ignorisati“.

Kako su preneli mediji, u tekstu koji je stigao sa Instituta Toni Bler, a koji je napisao bivši politički stručnjak iz Dauning strita Harvi Redgrejv apeluje se na Vladu da se od imigranata EU zahteva da se registruju prilikom dolaska u EU da bi vlasti mogle da provere da li su došli da rade ili studiraju, što je mera koja je već na snazi u Belgiji; da zahteva da državljani EU pokažu dokaz o poslovnoj ponudi, koju je potvrdio njihov poslodavac pre nego što su ušli u Britaniju; da zabrani onima bez dozvole da iznajmljuju nekretnine, otvaraju bankarske račune i pristupaju beneficijama; da imigrantima iz EU ograniči pristup zdravstvenoj nezi ako su „ekonomski neaktivni“; da fakulteti uvedu za državljane EU veće školarine nego za britanske studente; da se pregovara o promeni pravila o slobodi kretanja da bi se „povukla ručna“ za ljude koji bi došli u Britaniju u trenutku kada su javne usluge preopterećene.