Foto: Epa - Effe/ Aidan Crawley

Po izlaznoj anketi sprovedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 odsto izašlih birača, a po rezultatima ankete sprovedene za javnu televiziju RTE 69 odsto.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 miliona birača, a prebrojavanje glasova počinje u subotu. Službeni rezultati očekuju se kasno popodne.

Ankete su sprovele agencije Ipsos/MRBI i Behaviour & Attitudes. Ipsos/MRBI ispitao je za Irish Times više od 4.500 glasača na 160 glasačkih mesta po celoj Irskoj, a procenjuje se da je margina statističke greške 1,5 odsto.

Hina navodi da su se Irci izjašnjavali o osmom amandmanu ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je abortus bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Irski zakon o abortusu najstroži je u Evropi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele da abortiraju putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile. Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u junu 2017.

„Za mene je to jedno veliko ‘da'“, napisao je na Twitteru premijer nakon što je izašao na glasanje u Dablinu.