Velika Britanija će ojačati svoj arsenal sankcija prema Rusiji 1Foto: Pixabay/RGY23

Šefica britanske diplomatije Liz Tras najavila je danas donošenje novih zakona za jačanje režima sankcija Velike Britanije koje mogu da se primene u slučaju napada Rusije na Ukrajinu.

Ona je rekla u obraćanju u donjem domu Parlamenta da će podneti tom telu nacrt zakona kojim će se znatno ojačati stav Britanije naspram agresivnih akcija Rusije protiv Ukrajine.

Rekla je da te sankcije mogu da ciljaju veći broj pojedinaca i kompanije u zavisnosti od njihovog značaja za Kremlj.

„Moćićemo da ciljamo sve firme vezane za rusku državu, koje imaju značajne ekonomske aktivnosti za rusku državu ili deluju u strateški važnom sektoru“, rekla je ministarka dodajući da će moći da pogode ne samo te firme nego i one u čijem su vlasništvu i koje ih kontrolišu.

Trenutno vlada može da uvede sankcije samo onima koji su direktno vezani za rusko delovanje u Ukrajini. Nova ovlašćena će omogućiti vladi da cilja mnogo širi broj pojedinaca i poslovnjih ljudi.

Po rečima ministarke to će biti najstroži režim sankcija ikad uspostavljen protiv Rusije i najveća promena u pristupu Velike Britanije od Bregzita kada je napustila EU.

Forin ofis je naveo da će nove mere omogućiti Britaniji da deluje zajedno sa SAD i drugim saveznicima da zamrzne imovinu i zabrani putovanja.

„Osiguraćemo da oni koji dele odgovornost za agresivne i desabilizirajuće delovanje Kremlja deliti i tešku cenu toga“, rekla je Tras.

Rekla je da će njihova imovina u Britaniji biti zamrznuta, da britanske firme i pojedinci neće moći da imaju transakcije sa njima i da im neće biti dozvoljen ulazak u Britaniju.

„Oni koji su u Kremlju i oko njega neće imati gde da se sakriju“, rekla je ona.

Britanija je više puta pozvala Rusiju da krene diplomatskim putem. Premijer Boris Džonson treba da pozove telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina da ponovo apeluje na njega da se povuče i da se angažuje diplomatski.

Džonson je rekao danas da će preneti ruskom predsedniku da bi invazija Ukrajine bila „apsolutna katastrofa za svet i iznad svega da bi bila katastrofa za Rusiju“.

Džonson sutra ide u Kijev zajedno sa svojom šeficom diplomatije da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.