Velika naftna mrlja u Kaliforniji uništila staništa divljih vrsta 1foto EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Delovi obale u Južnoj Kaliforniji prekriveni su velikom naftnom mrljom, dužine od skoro 11 kilometara, nakon što je 3.000 barela nafte iscurelo u okean, uništavajući stanište lokalnih divljih životinja, rekli su zvaničnici.

Pucanje cevovoda dogodilo se na oko osam kilometara od plaže Hantigton, rekla je nadzornica okruga Orindž Katrina Foli.

„Počeli smo da pronalazimo mrtve ribe i ptice“, izjavila je Foli za Si En En. Prema njenim rečima, nafta se infiltrirala u čitavo močvarno područje Talbert, gde postoje značajni uticaji ma divlje životinje.

„Ovo su močvare na kojima smo radili decenijama sa Inženjerskim korpusom vojske, sa Zemljišnom fondacijom, sa svim lokalnim partnerima za divlja staništa, kako bismo osigurali stvaranje ovog prelepog, prirodnog staništa. A sada je za samo jedan dan potpuno uništen“, dodala je Foli.

Ukupno 1.128 galona mešavine nafte i vode izvađeno je od izlivanja, navodi se u saopštenju Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država.

„Odgovor na ovu situaciju je trenutno operacija koja se izvodi 24 časa dnevno, a planirano je da se napori ulažu sve dok federalni i državni zvaničnici ne utvrde da je reagovanje na izlivanje sirove nafte potpuno“, navodi se u saopštenju Obalske straže.
Cevovod je u vlasništvu kompanije Emplifaj enerdži iz Hjustona, čiji se vlasnik i izvršni direktor Martin Vilšer, obratio novinarima na konferenciji održanoj u nedelju.

„Potpuno smo posvećeni tome da budemo ovde dok se ovaj incident u potpunosti ne okonča“, rekao je Vilšer, dodavši da kompanija radi sa mnogim lokalnim, državnim i saveznim agencijama, ulažući napore za oporavak.
Naftni sjaj prvi put je prijavljen Obalskoj straži u subotu nešto posle devet časova, navodi se u njihovom saopštenju.

„Izlivanje 126.000 galona nafte potencijalna je ekološka katastrofa“ izjavio je gradonačelnik Hantigtona Kim Kar. Od nedelje ujutru, „curenje nije u potpunosti zaustavljeno“, saopštile su gradske vlasti Hantigtona u zvaničnom saopštenju za javnost, dodajući da je završeno preliminarno krpljenje kako bi se popravilo mesto izlivanja nafte.

Zvanični Hantigtona otkazali su poslednji dan pacifičkog vazduhoplovnog sajma i apelovali na stanovništvo da se drže podalje od zahvaćenih oblasti, kako bi izbegli kontakte sa potencijalno toksičnim područjima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.