Veliki glečer u SAD je potpuno nestao, bio je tu hiljadama godina 1Foto: Pixabay/Mariohagen

Naučnik koji prati stanje glečera Hinman koji se nalazi u američkoj državi Vašington između vrhova Mount Rainier i Glacier Peak kaže da je potpuno nestao nakon što je tu bio hiljadama godina i da su mu galopirajuće klimatske promene zadale poslednji udarac.

Stručnjaci su nedavno otkrili da bi do kraja veka moglo biti izgubljeno do polovine svetskih glečera, čak i ako se ostvare globalni klimatski ciljevi. Glaciolog Mauri Pelto sa Nikols koledža rekao je za CNN da posećuje i posmatra planinu Hinman već 40 godina. Kada je u leto 2022. sa ekipom posetio to područje, video je da je glečer potpuno nestao.

„Potpuno je nestao. Ovo je bio najveći glečer u ovom delu planinskog lanca – bio je izuzetan“, rekao je Pelto.

„Još ima nade“

Inženjer zaštite životne sredine Dejvid Šin sa Univerziteta u Vašingtonu navodi da se tokom povlačenja glečera mogu formirati manje ledene površine u depresijama koje su manje osetljive na ekstremne temperature. Ali ove ledene površine su često previše tanke da bi klizile nizbrdo, što je važan kriterijum za klasifikaciju ledene mase kao glečera.

Šean je primetio da još uvek ima leda u udubljenjima na tom području, ali da to više nije glečer i da bi i on mogao nestati u narednih deset godina. Mnogi glečeri su nastali tokom poslednjeg ledenog doba. Iako glaciolozi ne znaju tačnu starost glečera Hinman, Pelto je pronašao dokaze da je tu bio pre erupcije planine Mazama, ili da postoji više od 7.000 godina, piše Indek.

„Još ima nade. Da bi se glečer formirao i održao, potrebna mu je veća prosečna akumulacija snežnih padavina. U tom slučaju bi mogao da se oporavi“, rekao je Pelto, prenosi N1 Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.