(VIDEO) Amerikanci imaju novi "nevidljivi" bombarder: Košta 750 miliona dolara, izbacuje i nuklearno oružje 1EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

North Northrop Grumman Corp (NOC.N) izbacio je svoj novi mlaznjak B-21 Raider, prvi iz nove flote nevidljivih bombardera dugog dometa koji su proizvedeni za Vazdušne snage Sjedinjenih Država.

B-21 će moći da ispaljuje i konvencionalno i nuklearno oružje širom sveta zahvaljujući velikom dometu i punjenju u vazduhu, piše Rojters.

Predviđeno je da će 2010. godine svaki avion koštati oko 550 miliona dolara, ali zbog inflacije, cena je danas oko 750 miliona dolara.

Američko ratno vazduhoplovstvo planiralo je da kupi najmanje 100 aviona i počne sa zamenom bombardera B-1 i B-2. Nortrop naziva avion avionom šeste generacije s obzirom na njegovu sposobnost da se poveže sa drugim avionima i lako integriše buduće oružje.

B-21 takođe ima izdržljiviji površinski materijal koji će zahtevati manje održavanja i svesti operativne troškove i zastoje na minimum, rekao je Dag Jang, generalni direktor kompanije Northrop Grumman Aeronautics Sistems.

Šest aviona, koji bi trebalo da prvi put polete sredinom 2023. godine, nalaze se u različitim fazama sklapanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.