(VIDEO) Bajden u UN: Moramo se suprostaviti otvorenoj agresiji danas da bismo odvratili druge potencijalne agresore sutra 1Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Rusiju za „razbijanje dugoročnih sporazuma o kontroli naoružanja“, obećavši u svom govoru na Generalnoj skupštini UN da će se SAD „voditi primerom“ u ograničavanju širenja oružja za masovno uništenje, piše Gardijan.

Bajden je kritikovao Putinov režim zbog toga što je u februaru ove godine suspendovao sporazum iz 2010, poslednji o kontroli naoružanja između dve zemlje.

Ta suspenzija, zajedno sa povlačenjem Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi 2007. bila je „neodgovorna i čini ceo svet manje bezbednim“, rekao je predsednik SAD.

Međutim, Bajden je insistirao da će SAD „nastaviti da ulažu napore u dobroj nameri da smanje pretnju od oružja za masovno uništenje i da vode svojim primerom, bez obzira šta se još dešava u svetu“.

U vreme kada je Moskva suspendovala sporazum „Novi početak“, ruski zvaničnici su rekli da će njihova vlada nastaviti da poštuje ta ograničenja, ali nije bilo inspekcija ruskih postrojenja za nuklearno oružje od početka pandemije kovida, a Rusija je prestala da deli podatke kako je to nalagao sporazum.

U svom govoru, Bajden je rekao da su SAD takođe ostale posvećene diplomatskim sredstvima za obuzdavanje severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja i da će „ostati nepokolebljive u posvećenosti da Iran nikada ne sme da nabavi nuklearno oružje“.

Deril Kimbal, šef Udruženja za kontrolu naoružanja, pozdravio je Bajdenovu izjavu o granicama Novog starta.

„Pozitivan je signal da su Sjedinjene Države i dalje spremne da se angažuju u ozbiljnom dijalogu o proizvodnji nuklearnog oružja i kontroli naoružanja uprkos svemu što se dogodilo u odnosima sa Rusijom“.

U svom obraćanju, Bajden je pozvao Generalnu skupštinu UN da poštuje povelju UN u svom pristupu ruskoj invaziji na Ukrajinu, uokvirujući je kao pitanje principa, nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta koji je od suštinskog značaja za sve članice UN.

„Rusija veruje da će se svet umoriti i dozvoliti im da brutalizuju Ukrajinu bez posledica“, rekao je Bajden. „Ali ja vas pitam ovo: ako odustanemo od osnovnih principa… da umirimo agresora, može li bilo koja država članica u ovom telu da bude sigurna da je zaštićena? Ako dozvolimo da se Ukrajina podeli, da li je nezavisnost bilo koje nacije bezbedna?

Uz dužno poštovanje, predlažem da je odgovor ne“, dodao je Bajden. „Moramo se suprotstaviti ovoj otvorenoj agresiji danas da bismo odvratili druge potencijalne agresore sutra“.

Veći deo ostatka Bajdenovog govora bio je posvećen principima globalne saradnje na rešavanju osnovnih pitanja siromaštva, ljudskih prava i klimatske krize. SAD i druge pristalice Ukrajine su svesne da mnoge zemlje u UN, posebno zemlje u razvoju u Grupi 77, postaju nemirne zbog fokusa na Ukrajinu, kada je broj žrtava sukoba, gladi i klimatskih promena tako ogroman na globalnom jugu.

Bajden je naglasio da ozbiljno shvata ove zabrinutosti.

„Moja zemlja mora da dočeka ovaj kritični trenutak da radi sa zemljama u svakom regionu, u zajedničkom cilju da se pridruži partnerima koji dele zajedničku viziju budućnosti sveta“, rekao je on.

„Sjedinjene Države traže sigurniji, prosperitetniji, pravedniji svet za sve ljude, jer znamo da je naša budućnost povezana sa vašom… Nijedna nacija ne može sama da se suoči sa izazovima današnjice“, naveo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari