Vlada BiH: Prihvaćena inicijativa za zakon o istospolnim zajednicama 1Foto:Freeimages/Felipe Aladim Hadler

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je incijativu za usvajanje zakona o istospolnim zajednicama, te će imenovati interresornu grupu koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istospolnih parova, prenosi Klix.ba.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Vlada Federacije BiH je na sjednici u petak usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.