Vlada premijera Micotakisa uzdrmana zbog “grčkog Votergejta” 1Kirijakos Micotakis Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Vladu u Atini duboko potresa skandal sa prisluškivanjem telefona opozicionog lidera Nikosa Andrulakisa, nazvan “grčki Votergejt”, zbog kojeg se premijer Kirijakos Micotakis nalazi pod sve većim pritiskom pred predstojeće izbore naredne godine

Više zvaničnika je podnelo ostavke, a slučaj pomno prati i Evropska unija pošto je prisluškivani političar poslanik Evropskog parlamenta. Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zatražila je istragu prisluškivanja koje je sprovela nacionalna obaveštajna agencija EIP.

Kako prenosi Euractiv, Sakelaropulu je u saopštenju navela da je zaštita prava na privatnost “fundamentalni uslov demokratskog i liberalnog društva” i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku. “Neophodno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja”, dodala je ona.

Skandal je izbio u jeku zabrinutosti u EU zbog upotrebe špijunskog softvera i potresao grčku vladu, a opozicione stranke su aferu prozvale “ličnim Votergejtom premijera Kirijakosa Micotakisa”. Lider grčke socijalističke partije Pasok i poslanik u Evropskom parlamentu Nikos Andrulakis je u petak izjavio da je saznao da je EIP prisluškivao njegov telefon tokom prošle godine.

Andrulakis je rekao da je do saznanja da mu je moblini prisluškivan došao onda kada je telefon predao službi za sajber bezbednost Evropskog parlamenta pošto je dobio sumnjivu poruku na telefonu.

Istragom je utvrđeno da je EIP prisluškivao njegov telefon tokom perioda od tri meseca 2021, u vreme dok je bio u kampanji za stranačko vođstvo u Pasoku. “Nikada nisam očekivao da bi me grčka vlada stavila pod nadzor najmračnijim postupcima”, rekao je Andulakis za AP.

Iz vlade je ranije potvrđeno da je Adrulakisov telefon prisluškivan, ali tvrdi se da je taj nadzor, koji je odobrio tužilac, bio zakonit i da je premijer o tome obavešten prošle nedelje.

“Ono što se dogodilo je možda bilo po zakonu, ali to je bila greška. Nisam znao za to, i očigledno to nikada ne bih dopustio”, rekao je grčki premijer u televizijskom obraćanju. On je najavio da će predložiti izmene u načinu rada obaveštajne službe, dodajući da je EIP “potcenila političke posledice svog delovanja”.

Micotakis nije izneo detalje zašto je uopšte opozicioni političar bio meta obaveštajne službe koja odgovara direktno kancelariji premijera, što je uvedeno posle njegovog dolaska na vlast 2019.

Mediji pišu da je za prisluškivanje korišćen softver Predator koji predstavlja veoma sofisticirani sistem za nadzor sa pristupom šifrovanim porukama na aplikacijama kao što je Vocap i može da aktivira kameru i mikrofon telefona. Portparol vlade Janis Ekonomu tvrdi da ni vlada ni bilo koja od njenih službi ne koriste softver Predator, kao i da nije nabavila nikakav zlonamerni softver.

Prema njegovim rečima, “legalni” nadzor nad Andrulakisom sproveden je “konvencionalnim sredstvima”. “Ni jedan vid vlasti ne koristi ovakve softvere. Pokušaji nadgledanja su neprijatna stvarnost u Evropi i moramo pronaći načine da se zaštitimo od ove pretnje”, rekao je Ekonomu, isključivši mogućnost da će ovo pitanje izazvati nestabilnost vlade.

Zbog skandala ostavku su podneli šef EIP Panajotis Kontoleon i generalni sekretar kabineta premijera Grigoris Dimitriadis. Kako piše RSE, kada je skandal izašao na videlo, zvaničnici u vladi desnog centra su rekli da su prisluškivanja naručile ukrajinske i jermenske obaveštajne službe, a kao razlog je navedena osetljiva uloga Andrulakisa u odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta koji se bavi Kinom.

Pasok je treća po veličini politička stranka u Grčkoj i decenijama je glavni politički rival Micotakisove konzervatnivne stranke Nova demokratija. Vlada je saopštila da će podržati zahtev opozicije da o ovom slučaju bude pokrenuta istraga parlamentarnog istražnog komiteta, javlja Euractiv.

Vlada je u sredu kasno uveče prihvatila zahtev da se skrati letnja pauza parlamenta za devet dana kako bi se 22. avgusta raspravljalo o prisluškivanjima. Kiparski poslanik u Evropskom parlamentu koji je potpredsednik odbora za istragu upotrebu softvera Pegazus i sličnog malvera predložio je slanje misije u Grčku da se ispitaju navodi o prisluškivanju.

Nagovestivši da je skandal daleko od kraja, izvori u Evropskom parlamentu kažu da će afera gotovo sigurno biti tema kada se poslanici vrate sa letnje pauze, piše Gardijan uz ocenu da bi bilo nečuveno da neka članica EU prisluškuje evroposlanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.