Medojević Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

„Današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. Dakle, stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata, da je ta odluka nezakonita je pala u vodu“, rekao je premijer novinarima u parlamentu juče nakon premijerskog sata.

Za Medojevića pak, izlazak iz zatvora, gde je, kako kaže, „na pravdi boga“ proveo 14 dana, trenutak je da se opozicija ujedini, ali i svi ljudi koji ne žele da „trpe ropstvo i diktaturu“. „Bolesni, kompromitovani, korumpirani sistem koji masovno krši ljudska prava i slobode, diskriminiše ljude, preliva nacionalno bogatstvo u svoje džepove, rasipa resurse i gura nas u dužničko ropstvo i bankrot, deli i svađa, mora biti odbačen“, kazao je Medojević za srpske medije.

Njegov partijski kolega Knežević izašao je iz zgrade parlamenta gde je živeo proteklih 13 dana izbegavajući tako hapšenje. Funkcioner DF-a Andrija Mandić ocenio je da se isplati borba protiv vlasti, dodajući da ne treba pristajati na protivustavne odluke. „Ovo je mala pobeda, ali veoma važna jer smo pokazali otporom da možemo da dođemo do rešenja koja su u interesu svih građana Crne Gore. Mi ne odustajemo od naše borbe“, saopštio je Mandić, u obraćanju novinarima u skupštinskom holu.

Medojević je za Večernje novosti rekao da se oseća iscrpljeno, te da su se policijski službenici prema njemu ponašali profesionalno, a da im je on uzvratio poštujući kućni red. Kako je naveo, zatvorske dane je provodio čitajući istoriju tajne službe MI6, verovao u sebe, gladovao i na kraju dočekao slobodu.

„Kada se to radi jednom poslaniku, predstavniku naroda, i to bez skidanja imuniteta, šta tek onda da očekuje obični čovek. Crna Gora je pred ambisom, preti nam ludilo ako se šta ne promeni. Nadam se da će se Crna Gora konačno probuditi“.

Medojeviću i Kneževiću je sud odredio kaznu zatvora zbog odbijanja da svedoče u predmetima o primanju i davanju mita. Na osnovu odluke Višeg suda, Medojević je kažnjen sa ukupno četiri meseca zatvora zbog odbijanja da svedoči u dva slučaja. Njegovi advokati tvrde da je on dao iskaz, ali da se to što je rekao nije svidelo Specijalnom tužilaštvu koje je tražilo da se on uhapsi. Viši sud je odredio da Medojević provede dva meseca u zatvoru jer je odbio da svedoči u predmetu povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u ratnom zločinu kod Cavtata 1991. i 1992. Prethodno mu je određen zatvor u trajanju takođe od dva meseca pošto je odbio da kaže ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost koji mu je rekao da je tužilac Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju nazvanom „Carine“.

Sud je odredio zatvor Kneževiću zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015.

Mugoša će biti svedok

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomira Mugoša biće pozvan da svedoči u postupku koji je Specijalno državno tužilaštvo formiralo povodom tvrdnji predsednika Pokreta za promene i jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uzeo novac od Mugoše kako mu ne bi odredio pritvor u predmetu „Carine“. Kako se spekuliše u Podgorici, takva prijava je praktično sasvim izvesna, budući da Medojević tokom više saslušanja nije izneo nikakve dokaze kojima bi potkrepio svoje tvrdnje.