Vodeći general SAD-a za pregovore sa Rusijom, Bajdenovi savetnici smatraju da je za to prerano 1Foto: Shutterstock

U političkom vrhu Sjedinjenih Američkih Država došlo je do raskola oko toga da li da pritisnu Ukrajinu da diplomatijom traži prekid rata s Rusijom, pri čemu je vodeći general pozvao na pregovore, dok savetnici predsednika Džoa Bajdena tvrde da je to prerano.

Načelnik Združenog štaba američke vojske general Mark Mili je na internim sastancima rekao da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli očekivati ​​na bojnom polju pre nego što počne zima i zato bi trebalo da pokušaju da zacementiraju te dobitke za pregovaračkim stolom, piše Njujork tajms, prenosi Klix.

Drugi visoki zvaničnici su se usprostavili toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna na pregovore i da bi svaka pauza u borbama samo dala priliku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše. Iako savetnici Bajdena veruju da će se rat na kraju najverovatnije rešiti pregovorima, smatraju da još nije vreme za to i da SAD ne treba da vrši pritisak na Ukrajince da se zaustave sve dok imaju zamah.

Debata, koju su sagovornici Njujork tajmsa preneli pod uslovom anonimnosti, jer nisu ovlašćeni da javno govore o osetljivim pitanjima, procurela je u javnost kad je general Mili iznosio komentare koji su nagovestili njegove stavove koje je iznosio na sastancima.

„Iskoristite trenutak, videli smo kako se ukrajinska vojska bori protiv ruske. Ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislimo da ovde postoje neke mogućnosti za neka diplomatska rešenja“, rekao je u sredu Mili u intervjuu televiziji CNBC.

Bela kuća se, međutim, distancirala od priča da vrši pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

U internim diskusijama u Beloj kući Mili je bio snažan glas za diplomatiju, ali ne želi da ostavlja utisak da potkopava Ukrajince, rekli su zvaničnici.

Mili je ukazao na satelitske snimke koji pokazuju da Rusi kopaju rovove i uspostavljaju čvrste linije na većem delu okupirane teritorije u pripremama za zimu, kada će se frontovi verovatno stabilizovati i navodi da se čini da je povlačenje iz Hersona bilo usmereno na postavljanje jače odbrambene pozicije.

S obzirom na to, tvrdio je da bi borbena dejstva mogla da se smanje tokom hladnih meseci uz manje šanse za dalje fundamentalne promene na terenu, što nudi priliku za razgovore.

U raspravama u Beloj kući Mili je spomenuo i Prvi svetski rat, kada su dve strane bile uključene u godine rovovskog rata sa malo promena na terenu, ali sa milionima besmislenih žrtava.

Prema rečima prvog američkog generala, nije poenta da se nagradi Putin, ali je možda ovo vreme kada Ukrajina i njeni saveznici mogu početi da rade na političkom rešenju, jer trajno vojno rešenje možda neće moći da se postigne u bliskoj budućnosti.

Bajden i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven ne dele mišljenje generala Milija i ističu da Putin nije pokazao spremnost za pregovore, a da su Ukrajinci ohrabreni svojim uspehom na bojnom polju, zbog čega ne bi rado pristali da trguju svojom teritorijom za pregovaračkim stolom, rekli su sagovornici Njujork tajmsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.