Vođa Hamasa u Gazi poziva na razmenu zatvorenika s Izraelom 1Gaza, arhiva Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Glavni vođa Hamasa u pojasu Gaze Jehijeh Sinvar izjavio je danas da je moguća razmena zatvorenika s Izraelom, u vreme kada egipatski posrednici pokušavaju da izdejstvuju dugotrajno primirje posle 11 dana rata između izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija.

Sinvar je to rekao posle sastanka sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom koji je došao u posetu pojasu Gaze pošto je razgovarao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu u nastojanju da se učvrsti neformalni prekid vatre kome je Kairo posredovao.

„Postoji stvarna šansa da se postigne napredak“, rekao je Sinvar misleći na indirektne pregovore koji bi uključili dogovor o oslobadjanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora i povratak dva izraelska građanina i posmrtnih ostataka dva izraelska vojnika koje drži Hamas od prethodnog rata 2014. godine.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je danas da će svaka posleratna obnova Gaze zavisiti od povratka zatočenih Izraelaca.

Ganc je takođe upozorio da su se pravila izmenila u odnosu na Hamas i zapretio mnogo oštrijim odgovorom ako se prekrši prekid vatre.

Sinvar je nagovestio da Hamas zahteva oslobađanje 1.100 zatvorenika, što je više od broja oslobođenih 2011. godine za uhvaćenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Sam Sinvar je oslobođen u toj razmeni. U najnovijem ratu koji je započeo 10, kada je Hamas ispalio rakete na Jerusalim, a završen 21.maja, ubijeno je više od 250 ljudi, velikom većinom Palestinaca.

Tokom tog četvrtog rata između izraelske vojske i Hamasa od 2008. godine ispaljeno je više od 4.000 raketa prema izraelskim gradovima, a izraelski avioni su pogodili oko 1.000 meta u Gazi, pričinivši veliku štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.