WhatsAppFoto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Odluka da se korisnicima aplikacije WhatsApp omogući da njihove poruke nestanu u roku od 24 sata našla se na meti kritika humanitarnih organizacija posvećenih zaštiti dece.

U jednom postu u kojem je najavljeno uvođenje ove promene, WhatsApp, koji ima dve milijarde korisnika, je saopštio da je njegova misija da “poveže svet uz privatnost”.

WhatsApp je prvi put uveo “nestajuće” poruke prošle godine sa opcijom da četovi budu automatski izbrisani posle sedam dana, ali je od ovog ponedeljka to dopunjeno sa dva nova vremenska roka: od 24 sata ili 90 dana.

Mark Zakerberg, izvršni director kompanije Meta, pod čijim je okriljem WhatsApp, je na svojoj Fejsbuk stranici napisao: “Ne moraju sve poruke da ostanu tu zauvek”.

“Postoji izvesna magija u tome da samo sedimo sa nekim lice u lice i delimo svoje misli u poverenju, znajući da oboje imamo privatnost u tom momentu”, navodi se na WhatsApp blogu.

Kako se dodaje, važno je imati slobodu u tome da se bude iskren, znajući da konverzacija nije snimljenja i negde sačuvana zauvek, a odluka o tome koliko će se poruke čuvati je u rukama korisnika.

Kako prenosi Gardijan, britanska humanitarna organizacija Nacionalno udruženje za sprečavanje okrutnosti nad decom (NSPCC) je saopštila da je ovaj potez “veoma loše osmišljen” i da će stvoriti “toksični koktel rizika” kada bude udružen sa planovima kompanije Meta za enkripciju poruka na svim servisima, uključujući Fejsbuk i Instagram.

“Počinioci vrebaju dec una otvorenim platformama kao što je Instagram pre nego što ih navedu na WhatsApp gde mogu da ih zloupotrebljavaju zato što su tamo manje šanst da će biti otkriveni”, kaže Endi Barouz, šef odeljenja za onlajn bezbednost dece u NSPCC.

“Ovaj veoma loše osmišljen potez će omogućiti da počinioci brzo izbrišu svaki dokaz zloupotrebe dece, zbog čega će organima za sprovođenje zakona biti teže da optuže počinioce i zaštite decu”, dodaje on.

Barouz kaže da smatra da kombinacija nestajućih poruka i enkripcije – koja onemogućava da pripadnici snaga bezbednosti i tehnološke platforme vide poruke tako što osigurava da samo pošiljalac i primalac imaju uvid u njihov sadržaj – neće proći process procene rizika u okviru nacrta britanskog zakona o onlajn bezbednosti, po kojem onlajn platforme moraju da dostavljaju detalje o rizicima po korisnike regulatornom telu Ofkom.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, poznata kao snažni protivnik Zakerbergovih planova o enkripciji, rekla je da “neće dopustiti” da dođe do situacije koja sprečava pripadnike snaga bezbednosti da sprečavaju “užasna krivična dela”.