Za očuvanje mira na Cetinju i Podgorici angažovano 1.800 policajaca 1foto (BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Šljivančanin/DS)

Najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika službe i veliki broj starešina i pripadnika kriminalističke policije pokušaće da spreči eventualne incidente zbog ustoličenja mitropolita Joanikija sutra u Cetinjskom manastiru, piše portal rtcg.me, imajući u vidu, kako se navodi da Upravu policije (UP) očekuje najveći „bezbednosni rizik u novijoj crnogorskoj istoriji“.

Operativni štab UP napravio je plan sa najmanje tri moguća scenarija kako bi na Cetinju i u Podgorici očuvali mir i zaštitili bezbednost učesnika verskog skupa i gostiju, ali i demonstranata. Prema planu, navodi se, direktor policije Zoran Brđanin biće u štabu celo vreme, a radnje policijskih službenika, kako je planirano, snimaće se posebnim uređajima za audio-vizuelno praćenje kako bi se dodatno kontrolisalo njihovo postupanje, ali i zaštita.

Podsećamo, na jučerašnjoj sednici Veća za nacionalnu bezbednost koja je trajala pet sati upućen je apel da svi društveno politički akteri, predstavnici medija, kao i građani, doprinesu smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

Procene policije i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) koje je izneo ministar policije Sergej Sekulović pokazuju da će se na ulicama Cetinja već danas okupiti više od deset hiljada ljudi, „revoltiranih namerama SPC da se, uprkos apelima i upozorenjima, ceremonija ne izmesti iz Prestonice“, piše Pobjeda.

Očekuje se, takođe, da će velike kolone automobila iz više pravaca iz raznih krajeva Crne Gore, sa severa i primorja, tokom današnjeg dana organizovano pristizati na Cetinje, pa bi, kako se ocenjuje, bilo kakva ozbiljnija intervencija saobraćajne policije ili pokušaj zadržavanja građana, mogla dodatno da podgreje ionako uzavrele strasti.

Crnogorska policija raspolaže brojnim informacijama da se nekoliko ekstremnih, radikalnih srpskih grupa organizovalo ne samo posredstvom društvenih mreža, već i u internoj komunikaciji i da su neki već došli na Cetinje. Otud i upozorenje ministra Sekulovića u sredu da „policija nije u stanju da garantuje apsolutnu bezbednost svih građana“.

Ministar je, kako navodi Pobjeda, predlagao na jučerašnjoj sednici Veća za nacionalnu bezbednost da se na Cetinju zabrani održavanje bilo kakvog skupa, zbog zaštite bezbednosti i stabilnosti u zemlji. Premijer Zdravko Krivokapić je potom stavio na glasanje predlog ministra, koji je „preglasan“.

Protiv zabrane okupljanja na Cetinju glasali su Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka odbrane Olivera Injac i predsednik Odbora za bezbednost Milan Knežević.

Mišljenje i stavove su nakon glasanja izuzeli ministar Sekulović i zamenik predsednika Odbora za bezbednost Mevludin Nuhodžić.

„Beogradski sindikat“ , „Neverne bebe“…

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras će biti upriličen doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, a uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kako je najavljeno iz MCP, nakon velike večernje službe danas od 18 sati na platou ispred Hrama biće održan bogat kulturno umetnički program povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog.

Tokom kulturno-umetničkog programa nastupiće „Beogradski sindikat“ , „Neverne bebe„, Danica Crnogorčević. Najavljeni su i nastupi guslarke Bojane Peković, etno-pojca Branke Zečević, Kulturno-umetničkog društva „Đurđevdansko Kolo“, frulaša Radovana Suknovića i muzičkog sastava manastira Fenek – „Fenečki Biseri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.