Zaev: Bugarski veto velika nepravda i najveći poraz EU 1Foto: Beta/AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da je bugarski veto njegovoj zemlji za početak pristupnih pregovora „najveći poraz za EU i velika nepravda“ i da mu „lično teško pada“.

On je, u intervjuu kablovskoj televiziji 21, rekao da nema drugo objašnjenje za bugarski potez, već da misli da je razlog za to blizina izbora u Bugarskoj i istakao da se razgovori Skoplja i Sofije nastavljaju.

Zaev je istakao da treba dati šansu pregovorima u narednima danima i da još postoji mogućnost da se postigne dogovor za vreme nemačkog predsedništva.

„Kontakti dve zemlje se produžavaju, ja (premijer Bugarske Bojko) Borisov, ministri spoljnih poslova, produžavamo da tražimo i pronadjemo rešenje“, rekao je premijer Severne Makedonije, napominjući da se ne pregovara o makedonskom nacionalnom identitetu i jeziku.

Zaev je istakao da i nemačko predsedništvo Unijom i Evropska komisija ulažu napore da Skoplje i Sofija reše sporna pitanja, koja smetaju Bugarskoj.

„Danas smo dobili šansu od Saveta ministara da se razgovara još neko vreme. Verujem da postoje šanse za uspeh i verujem da ćemo postići dogovor štiteći sve naše nacionalne interese“, istakao je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.