Zaev i Rama potpisali dogovor o zajedničkim graničnim i carinskim kontrolama 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas Dogovor o uspostavljanju zajedničkih graničnih i carinskih kontrola.

Taj dokument premijeri Zaev i Rama su potpisali u Tirani na marginama Samita zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je vlada u Skoplju.

Zaev je istakao da je taj dogovor još jedan korak u izgradnji odličnih odnosa Severne Makedonije i Albanije, „koji kao dobri prijatelji i susedi za prioritet imaju olakšavanje medjugraničnog prometa u interesu gradjana i poslovnih zajednica dve zemlje“.

„Potpisivanjem današnjeg dogovra završavamo jedan ozbiljan proces na kojem su radile dve vlade da bi otvorile ‘one stop shop’ terminal, gde će naši gradjani prepoloviti čekanje na prelasku granice i da se stvore uslovi za ostvarivanje četiri evropske slobode – za slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga“, rekao je Zaev.

Premijer Albanije Edi Rama je istakao da Dogovor o upostavljanju zajedničkih graničnih i carinskoh kontrola na graničnim prelazima značajno olakšati kretanje gradjanja dve države.

Dogovor o zajedničkim kohnrolama na grančnim pralazima Severna Makedonija već ima sa Srbijom, a Zaev je pre nekoliko dana najavio da je „Kosovo sledeće“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.