Zaharova odgovorila američkoj zvaničnici: "Koga učiš, seti se bombardovanja Srbije" 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora sa Ukrajinom i podiže rat na novi nivo „varvarstva“ pokušavajući da ubije civile, rekla je u subotu visokoka američkka zvaničnica, prenosi Jutarnji list.

Američka podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland sastala se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu kako bi pokazala podršku dok Rusija pokušava da uništi energetsku infrastrukturu zemlje.

„Diplomatija je očigledno cilj svih, ali morate imati voljnog partnera“, rekla je ona novinarima. „I vrlo je jasno, bilo da je reč o napadima na energetsku infrastrukturu, bilo da je reč o retorici iz Kremlja i opštem stavu, da Putin nije iskren ili spreman za to.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u četvrtak da je spreman da razgovara sa Putinom ako je ruski lider zainteresovan za okončanje rata.

Ali ideja je brzo pokopana kada je Kremlj rekao da Zapad mora da prizna aneksiju četiri ukrajinska regiona od strane Moskve.

Takva reakcija Rusije, rekla je Nulandova, pokazala je „koliko su neozbiljni“.

Rusija od oktobra napada ukrajinsku infrastrukturu za struju i grejanje, što je, kako Kijev i njegovi saveznici kažu, namerna kampanja protiv civila, što je ratni zločin.

„Putin je ovaj rat doveo na novi nivo varvarstva, unoseći ga u svaki ukrajinski dom dok pokušava da ugasi svetla i vodu i postigne ono što nije mogao da uradi na bojnom polju“, rekla je Nulandova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova brzo je odgovorila.

„Nije na Nulandovoj da uči svet – samo su SAD i NATO zajedno uništili više energetskih mreža nego što su SAD uništile same“, rekla je Zaharova na Telegram kanalu, podsećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

Tokom napada, ratni avioni u Srbiji prekinuli su struju u više od 70 odsto područja, navodi NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.