Zamenjene bebe u porodilištu KC Crne Gore 1Ilustracija Foto: EPA/Adi Weda

Roditelji muške bebe koja je prilikom zamene novorođenčadi, 15. maja u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore data drugim roditeljima, saslušani su juče u podgoričkom tužilaštvu, gde su ispričali da su prilikom otpusta bebe čekali sat i 45 minuta, jer je njihovog sina kući odnijela druga porodica.

Kako prenosi RTCG, prema informacijama iz tužilaštva, bračni par čija je beba zamenjena i čiji je slučaj danima bio u žiži javnosti dobio je dečaka, ali su prilikom dolaska kući utvrdili da su iz porodilišta izneli devojčicu, što je i jedini razlog da se nesvakidašnji incident okonča bez većih posledica.

Iz KCCG su se pravdali da su roditelji već na parkingu bolnice utvrdili da je beba zamienjena.

Advokat Ranko Radonjić, zastupnik bračnog para iz Podgorice čija je beba prilikom otpuštanja predata drugim roditeljima, kazao je za „Dan“ da su oni juče tužiocu predočili čitav slučaj i da će nakon što se izvrši uvid u spise predmeta pokrenuti parnični postupak protiv Kliničkog centra zbog velikog propusta.

„U posebnom postupku ćemo tražiti naknadu za štetu nanesenu roditeljima. Oni su više od sat i 45 minuta čekali da im predaju bebu koju su u Kliničkom prethodno dali drugoj porodici. Za to vrijeme ih niti medicinska sestra, protiv koje je pokrenut postupak, niti iz same ustanove, nijesu obavijestili da je došlo do zamjene beba i da je njihovo dijete dato drugome, već su im govorili da moraju da sačekaju dok ne završe otpusnu listu. Vjerovatno su tada vidjeli da su napravili propust i bebu dali drugoj porodici. Namjerno su sakrili propust i to pravdali nekakvim ispisivanjem otpusne liste, dok su moji klijenti čekali. Juče smo saznali da su se roditelji drugog novorđenčeta tek nakon 45 minuta vratili sa tuđom bebom, a ne poslije pet minuta, kako su iz KCCG saopštili za medije. Znači, oni su otišli kući gdje su utvrdili da beba nije njihova i nakon toga su se vratili u porodilište i uzeli svoje dijete. Iako su htjeli da predstave da je u pitanju bio beznačajan i miniran propust, ispostavilo se da se desilo znatno više od toga“, ističe Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.