Šire se teorije o nagloj smrti beloruskog ministra: "Lukašenko u panici naredio zamenu svojih kuvara, slugu i stražara" 1Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej iznenada je preminuo pre dva dana u 64. godini, a sada postoje razne teorije o njegovoj iznenadnoj smrti.

Pre predsedničkih izbora i masovnih antivladinih protesta u Belorusiji 2020. godine, Makej je bio jedan od inicijatora napora da se poboljšaju odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama i kritikovao je Rusiju.

Ali nakon što su protesti počeli, on je naglo promenio stav, tvrdeći da su demonstracije inspirisane zapadnim agentima.

Pošto nije poznato da je bolovao od bilo kakve hronične bolesti, pojavile su se različite teorije oko njegove iznenadne smrti. Neki izveštaji govore da je imao srčani udar i da je njegova smrt potresla beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji se sada „plaši za sopstvenu bezbednost“, prenosi Index.

Biznismen rođen u Rusiji, sada u egzilu u Izraelu, Leonid Nevzlin tvrdi da je Makej „preminuo od posledica trovanja otrovom razvijenim u specijalnoj laboratoriji FSB-a“. On je citirao izvore za koje tvrdi da su bliski ruskim specijalnim službama, tvrdeći: „Klinička slika u takvim slučajevima odgovara smrti od moždanog udara ili srčane insuficijencije“.

Nevzlin tvrdi da teoriju o trovanju „potkrepljuje činjenica da 64-godišnji zvaničnik nije imao zdravstvenih problema, da je vodio aktivan način života i da je pravio planove za budućnost“. On je citirao neimenovanog ruskog toksikologa koji je navodno rekao da je „veoma lako otrovati čoveka tako da svi misle da je umro prirodnom smrću“, piše N1 Zagreb.

„Smrt Makeija, u suštini drugog po važnosti čoveka u zemlji, izazvala je paniku u krugovima beloruske nomenklature. Ali najviše je potresen diktator Lukašenko. Naredio je smenu njegovih kuvara, sluge i čuvara. Lukašenkova deca su dobila dodatno obezbeđenje. Diktator nikome ne veruje“, tvrdi Nevzlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.