Zbog visokih temperatura Španija i Portugal u opasnosti od požara 1 EPA-EFE/JUAN CARLOS CAVAL

Španija i Portugal bi narednih dana mogli da budu pogođeni požarima, budući da se prognoziraju temperature više od 40 stepeni Celzijusa.

Portugalski premijer Antonio Kosta je danas upozorio da je zbog visokih temperatura povećana opasnost od požara u kojima je 2017. u njegovoj zemlji život izgubilo više od sto ljudi, piše Juronjuz.

Španski meteoroški zavod je saopštio da će toplotni talas trajati do ponedeljka, te bi u pojedinim područjima mogle da budu izmerene temperature više od 44 stepeni Celzijusa.

Nakon što je južnu Evropu nedavno pogodio toplotni talas, čemu je doprinelo strujanje toplog vazduha iz Severne Afrike, veliki požari su izbili u Turskoj, Grčkoj, Alžiru i na drugim područjima u regionu Sredozemlja.

Ujedinjene nacije su ove nedelje navele u svom izveštaju da ljudska aktivnost „nesumnjivo“ izaziva globalno zagrevanje.

„I maksimalne i minimalne temperature će dostignuti nivoe koji su daleko iznad uobičajenih za ovo doba godine“, saopštio je španski meteorološki zavod Aemet u okviru „specijalnog upozorenja na vremenske prilike“.

Ovako visoke temperature nisu neuobičajene u Španiji i Portugalu tokom letnjih meseci. Naučnici, međutim, upozoravaju da klimatske promene uzrokovane sagorevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa nesumnjivo dovode do ekstremnih događaja, kao što su toplotni talasi, suše, požari, poplave i oluje.

Istražitelji mogu da direktno povežu određeni događaj s klimatskim promenama tek nakon detaljne analize podataka, ali kažu da se očekuje da se takve katastrofe dešavaju češće na našoj sve toplijoj planeti.

Portugalski premijer je apelovao na građane da budu posebno oprezni tokom vrelog talasa i opasnosti od požara, dodajući da je do mnogih požara došlo zbog ljudske nepažnje. Kosta je rekao da su „užase slike“ iz Grčke i Turske ovih dana podsetile Portugalce na 2017. „Ne želimo da taj scenario ponovo vidimo ovde“, rekao je Kosta u video-poruci snimljenoj u njegovoj zvaničnoj rezidenciji.

Portugalske vlasti su saopštile da tokom letnje sezone mogu da raspodele više od 12.000 vatrogasaca, oko 2.700 vozila i 60 letelica.

Portugal je poslednjih godina više nego dvostruko smanjio broj požara i površinu spaljene zemlje u odnosu na prosek u prethodnih deset godina, saopštilo je Vladino telo Agencija za integrisano upravljanje požarima.

Vlasti su uvele niz mera za prevenciju požara nakon 2017. godine, uključujući bolje upravljanje šumama, projekte krčenja šuma i tehničku podršku za ljude koji žive u ruralnim područjima, uspostavljanje više hiljada kilometara brana od požara, kao i uspostavljanje specijalnih vatrogasnih jedinica za brže reagovanje na požare.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.