Zeleno svetlo EU za pregovore o trgovinskom sporazumu sa SAD 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Francuska je glasala protiv, a Belgija se uzdržala na glasanju o pregovorima čiji je cilj izbegavanje trgovinskog rata između EU i SAD.

Cilj trgovinskih pregovora je da se prekinu tenzije sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji preti uvođenjem carina za evropske automobile, što je vrlo osetljiv sektor za Nemačku.

Budući sporazum EU/SAD trebalo bi da bude ograničen samo na industrijske proizvode, ne i na poljoprivredne proizvode, usluge ili javna tržišta. Vašington, međutim, želi da uključi i poljoprivredu u pregovore.

Evropska komisija računa da će početi da pregovara sa Vašingtonom čim SAD budu usvojile svoju pregovaračku platformu u nadi da će se postići sporazum pre kraja mandata sadašnje Evropske komisije, odnosno 31. oktobra.

Ukoliko se pregovori završe, Brisel očekuje povećanje transatlantske razmene za nešto ispod 10 odsto do 2033. godine, što znači 53 milijarde evra.

Protivljenje Francuske nije moglo da utiče na ishod glasanja pošto se odluke o komercijalnim pitanjima u EU donose kvalifikovanom većinom, pa, prema tome, glas Francuske nije bio neophodan.