Zelenski: Rusija sa 85 projektila gađala energetiku Ukrajine 1Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Rusija je danas s najmanje 85 projektila gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu izazivajući nestanke struje širom Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i poručio: „Sve ćemo preživeti“.

Desetak ukrajinskih regiona je uspelo da prijavi nestanak struje, dok je Zelenski rekao da bi moglo biti još oko 20 oblasti bez struje i pozvao stanovnike da ostanu na bezbednom i potraže sklonište.

„Najviše pogodaka zabeleženo je u centru i na severu zemlje. U glavnom gradu je situacija veoma teška“, rekao je visoki zvaničnik Kirilo Timošenko.

„Radimo, obnovićemo sve. Sve ćemo preživeti“, obećao je Zelenski, a njegov ministar energetike je rekao da je današnje bombardovanje energetskih objekata bilo  to „najmasovnije“ od početka ruske invazije.

Struja je nestala i u susednoj Moldavijiji jer su napadi oštetili ključni dalekovod koji je snabdeva, rekao je danas tamošnji ministar za energetiku.

Napad iz vazduha od kojeg je jedna osoba poginula u glavnom gradu Kijevu, izveden je dan posle ukrajinske proslave oslobađanja grada Hersona od ruske okupacije. Ruski predsednik Vladimir Putin nije komentarisao povlačenje svojih snaga iz Hersona pred ukrajinskom ofanzivom, ali razmere današneg napada znak su gneva u Kremlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.