Zelenski: Ruski vojnici koji se predaju Ukrajini biće tretirani na "civilizovan način" 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Ruski vojnici koji se predaju Ukrajini biće tretirani na „civilizovan način“, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u redovnom noćnom obraćanju.

Obraćajući se na ruskom jeziku, Zelenski je pozvao Ruse da se predaju i izbegnu rizik da im se nakon rata sudi kao ratnim zločincima.

„Ukrajina će prema dezerterima postupati u skladu s međunarodnim konvencijama i neće nikoga vratiti u Rusiju ukoliko se boje posljedica. Bolje je da se predaju nego poginu od našeg oružja“, kazao je Zelenski, prenosi BBC.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, poziv Zelenskog dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se uvode strože kazna za ruske vojnike koji dezertiraju ili se ogluše o naredbe.

Ruski predsjednik je 24. septembra potpisao amandmane kojima se pooštravaju kazne za dezertere i one koji odbijaju da se bore na do deset godina zatvora, samo nekoliko dana nakon što je naredio „delimičnu“ mobilizaciju zbog nedavnih ruskih vojnih gubitaka u Ukrajini.

U Rusiji su protkelih dana eskalirali protesti zbog odluke o „delimičnoj mobilizaciji“ dodatnih 300.000 vojnika.

Poseban zakon, također potpisan 24. septembra, olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.