Zelenski: Samo jedan entitet zadovoljan je što se rat dešava, održali smo 88 rundi pregovora ali Rusija nastavlja agresiju 1EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se javnosti  na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija naglašavajući da se ne sme ignorisati agresija, i da Rusija mora platiti nadoknadu za svaki ukrajinski gubitak.

„Rusija zaslužuje kaznu za ubistva i mučenje žena i muškaraca, kaznu za nedela koja je izazvala svojim ratom“, rekao je Zelenski.

Ukrajina, Evropa i svet žele mir, samo jedan entitet želi rat, poručio je večeras predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, aludirajući na Rusiju.

Nećemo dozvoliti tom entitetu da pobedi, iako je to najveća država u svetu, rekao je Zelenski.

„Mi ostvarujemo rezultate u svojoj borbi i vidimo kako će izgledati kraj rata. Dokazali smo da je Ukrajina jednaka među jednakima. Mi smo potvrdili naše državne granice tako što želimo da proteramo okupatore“, naglasio je Zelenski ističući da Ukrajinci nisu izazvali rat.

Najavio je da postoji pet konkretnih preduslova za mir.

„Obraćam se svima koji žele da saslušaju kako treba da se postigne mir, i postaviću vam formulu kojom se kažnjavaju zločini i štiti narod. Postoji pet preduslova za mir“, objasnio je on.

Takođe je dodao da je Rusija tenzije započela 2014. godine, ali da je sada prerastao u invaziju.

„Kazna za povredu granica i entiteta se mora sprovoditi dok se u potpunosti ne nadoknade gubici“, rekao je predsednik Ukrajine.

Kako je Zelenski naglasio, brojne žrtve pronađene u masovnoj grobnici bile su kastrirane.

„Šta se dešavalo onome ko je to uradio, pa je na taj način mučio druge ljude?“, zapitao je ukrajinski predsednik.

Dodao je i da Rusija samo želi da „prezimi“ u Ukrajini, pa da nastavi sa nekim novim „Bučama“.

Ukrajina koristi na bojnom polju svoju priliku da se brani. Nismo izazvali ovaj rat, održali smo 88 rundi pregovora da bi se rat sprečio, ali Rusija umesto da zaustavi zločin agresije, nastavlja agresiju, kazao je Zelenski.

Zelenski je rekao da odluka predsednika Rusije Vladimira Putina u sredu da mobiliše rezerviste, pokazuje da Moskva nije ozbiljna u pregovorima o okončanju svog skoro sedmomesečnog rata i insistirao na tome da će njegova zemlja pobediti u odbijanju napada Rusije i proterivanju njenih trupa.

„Možemo da vratimo ukrajinsku zastavu na celu našu teritoriju. Možemo to da uradimo silom oružja“, rekao je predsednik, „ali treba nam vremena“ dok je u toku ukrajinska kontra-ofanziva kojom su ovog meseca oslobođeni delovi teritorije koju su držali Rusi.

Zelenski nije detaljno govorio o razvoju događaja, a ocenio je da je svaki govor Rusa o pregovorima samo taktika odlaganja i da akcije Moskve govore više od njenih reči.

„Govore o razgovorima, ali najavljuju vojnu mobilizaciju. Oni govore o razgovorima, ali najavljuju lažne referendume na okupiranim teritorijama Ukrajine“, rekao je on.

Ocenio je da Moskva želi da provede zimu pripremajući svoje snage u Ukrajini za novu ofanzivu, ili barem se utvrđujuči uz mobilizaciju više trupa.

„Rusija želi rat – to je istina. Ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije“, rekao je on, izjavljujući da su „čovečanstvo i međunarodno pravo jači“ od „terorističke države“.

Zelenski je istakao da su sankcije protiv agresora deo mirovne formule, ali to neće funkcionisati sve dok agresor ima pravo glasa u međunarodnim forumima.

On se založio da se Rusiji oduzime pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Poseban Tribunal treba da se osnuje, kako bi se sudilo agresoru za napad na našu državu i Ukrajina je preduzela takav korak, najavio je on, dodajući da Rusija svojim novcem treba da plati za ovaj rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.