Zemljotres u Turskoj, stradala najmanje 21 osoba 1Foto: EPA-EFE/STR

Spasilački timovi nastavili su potragu za tridesetak ljudi zatrpanih pod ruševuinama u provinciji Elazig i susednoj Malatiji, rekao je ministar zdravlja Fahretin Koča, upozorivši da broj nastradalih mogao biti i veći.

Epicentar zemljotresa jačine 6,7 stepeni bio je nedaleko od grada Sivasa, u pokrajini Elazig, na dubini od 6,7 kilometara, a usledila je serija slabijih potresa od kojih su najjači bili 5,4 i 5,1 stepen. Ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu je, kako prenosi agencija Rojters, zemljotres opisao kao incident „Oznake 3“, što po planu za hitne situacije znači da je potrebna pomoć na nacionalnom nivou, što je za jedan nivo niže od katastrofa koje podrazumevaju međunarodnu pomoć.

Turski šef države Redžep Taip Erdogan najavio je da će biti preduzete sve potrebne mere kako bi se dostavila pomoć ugroženim područjima. Potres je izazvao veliku materijalnui štetu, ali za sada nema procena koliku jer je reč o retko naseljenom i zabačenom području.

Zvaničnici službe za hitna stanja i katastrofe upozorili su stanovništvo da se ne vraća u oštećene zgrade zbog mogućih novih potresa, a u postradalo područje upućeni su kreveti, ćebad i šatori. Zemljotres se osetio i u Siriji, Iranu i Libanu javili su loklani mediji.

Turska se znatnim delom prostire na trusnom području koje često pogađaju zemljotresi, a u katastofalnom potresu 1999. poginulo je oko 18.000 ljudi. Pokrajina Elazig nalazi se 565 kilometara istočno od turske prestonice Ankare, a u zemljotresu jačine 6 stepeni koji je to područje pogodio 2010. godine poginula je 51 osoba, podseća AP.