Zvaničnik Hamasa tvrdi da je Izrael zahtevao jednostrani prekid vatre 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Zamenik vođe političkog krila Hamasa Musa Abu Marzuk izjavio je da je ta palestinska organizacija bila spremna za prekid vatre, ali da je Izrael zahtevao da hamasovci polože oružje, a da izraelska vojska ne uzvrati istom merom.

Abu Marzuk koji živi u izgnanstvu je izjavio za Njujork tajms da je Izrael zahtevao da islamska organizacija jednostrano zaustavi vatru na dva do tri sata pre nego što druga strana donese odluku o tome.

On je rekao da će Hamas pristati na prekid vatre koji je „simultan i zajednički“, upozorivši da će se raketiranje nastaviti ako Izrael ostvari pretnju proterivanja palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima ili nasilje kraj džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Jedan neimenovani izvor blizak pregovorima o prekidu vatre je rekao da Egipat i UN rade zajedno na „obnovi zatišja“.

Međutim, jedan izraelski zvaničnik je rekao da Izrael još nije spreman da zaustavi svoje operacije jer se brine da bi ekstremistički Hamas mogao da iskoristi prekid vatre da se reorganizuje i napadne izraelsku teritoriju.

Isti izvor je naveo da je Izrael zainteresovan za trajno zatišje, navode izraelski mediji.

Zvanični Izrael je porekao te izveštaje.

TV Kanal 12 objavio je u međuvremenu da izraelska vojska apeluje na Vladu Izraela da odobri ciljana ubistva članova Hamasa najvišeg ranga, uključujući Muhameda Deifa iz vojnog krila organizacije.

Zvaničnici izraelske vojske su rekli vladi da se sada ukazala prilika za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.